Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Багдадська перебудова

На відновлення Iраку витратять $38 мільярдів
29 жовтня, 00:00

Україна планує відкрити своє посольство в Багдаді до кінця поточного року. Про це повідомив під час зустрічі з пресою заступник міністра закордонних справ Валерій Кириченко. Найімовірніше, делегація нашої держави на початковому етапі складатиметься з дев’яти осіб, у першу чергу, представників міністерства оборони, торговельно- економічної місії, військового аташе та охорони. На сьогодні в Багдаді функціонує більше тридцяти посольств інших держав.

Відкриття дипломатичного представництва напряму пов’язане із майбутньою участю українських компаній у відновленні повоєнного Іраку. Як відомо, на минулому тижні в Мадриді відбулася дводенна конференція донорів щодо відбудови країни. Основним її результатом стала домовленість про надання Багдаду допомоги розміром у $38 млрд. на період до 2007 року. Основну частину зобов’язань щодо її виділення взяли на себе Сполучені Штати, Японія, Велика Британія, Саудівська Аравія, Іспанія та Світовий банк. Наша держава вже зробила значний внесок у стабілізацію Іраку, направивши до країни понад 1600 своїх миротворців. Про це мовилося у зверненні української сторони до делегатів під час Мадридської конференції. Україна має намір долучитися до участі у відновленні 14 пріоритетних секторів іракської економіки, про які йдеться у підготовленому ООН та Світовим банком огляді потреб Іраку. Серед них — освіта, охорона здоров’я, працевлаштування, водопостачання, транспорт і зв’язок, електроенергетика, житлове будівництво та інші. Валерій Кириченко зазначив, що вже почалися переговори щодо розмірів гуманітарної допомоги Іраку (відповідний указ нещодавно підписав Президент України Леонід Кучма). Наразі з’ясовуються першочергові потреби Іраку, для яких Київ може надати грошову або товарну допомогу.

Як заявив новопризначений посол із особливих доручень по Іраку Анатолій Олійник, українські компанії мають широкі можливості для економічної співпраці з Іраком. Зокрема, вони могли б узяти участь у будівництві трубопроводів, відбудові аеродромів, транспортної інфраструктури та у вирішенні гуманітарних питань. Так, компанії «Інтерпайп», «УкрАзіяБуд», «Нафтогаз України», що взяли участь у підприємницькому форумі мадридської конференції, підготували спільний проект ремонту аеропорту в провінції Вавилон. Україна має намір у майбутньому поширити свою присутність на значну частину території країни, початком чого стануть відновлювальні роботи у провінції Васіт, де розміщений український військовий контингент.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати