Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Баку чекає на військову допомогу Вашингтона

30 березня, 00:00

Сполучені Штати допоможуть Азербайджану в підготовці миротворців, охороні узбережжя та приведенні азербайджанських аеропортів у відповідність стандартам НАТО, заявила представник Пентагону Міра Рікардел, повідомляє АП. США збираються надати Баку військову допомогу на $4,4 мільйона (таку саму суму Вашингтон збирається виділити Вірменії), однак фінансування цих програм може бути збільшено. За словами Міри Рікардел, мета співпраці Вашингтона та Баку в галузі безпеки — «боротьба з тероризмом, мир та стабільність на Кавказі, а також розвиток торговельних та транспортних коридорів». Американські військові експерти незабаром приїдуть до Азербайджану, щоб визначити, які підрозділи азербайджанської армії найбільше потребують модернізації.

Таким чином, присутність Сполучених Штатів на Кавказі може ще більше зрости, якщо слідом за Грузією допомогу американських військових отримає Азербайджан. Росії і президенту Путіну доведеться розробляти нову стратегію політики не лише в Центральній Азії, де американці закріпилися кілька місяців тому, а й на Кавказі.

Однак найпершим незадоволеним подібною військовою співпрацею Вашингтона та Баку стане Іран. Адже морські кордони Азербайджану, які тепер допомагатимуть патрулювати американці, є предметом суперечок Баку й Тегерана, а в азербайджанських територіальних водах діють американські нафтовидобувні компанії. В липні минулого року між Азербайджаном та Іраном розгорівся дипломатичний конфлікт з приводу розмежування Каспійського моря. Відтоді видобуток нафти у спірній зоні призупинено. На початку цього місяця заступник держсекретаря США Річард Армітедж прямо попередив Іран про неприпустимість спроб тиску на Азербайджан, після чого МЗС Ірану заявило про неприпустимість іноземного втручання у справи Каспійського регіону.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати