Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Білорусь — Україна: спроба реанімації відносин

18 травня, 00:00

Уряди доручили робочим комісіям сконструювати реальний механізм вільної торгівлі, котрий передбачає стягування мита за країною призначення і спочатку поширюватиметься не на всі товари, але при постійному скороченні вилучень.

Договір про створення зони вільної торгівлі було підписано рік тому президентами Леонідом Кучмою і Олександром Лукашенком, однак він так і не набрав чинності. (Президенти мають намір зустрітися у Бресті поточного місяця).

Поки ж договір не виконувався, товарообіг між Білоруссю й Україною скоротився з $1.500 млн. 1998 року до $690 млн. 1999 року.

«Блокади і тромби призвели до значного падіння товарообігу. Страждають обидва бюджети», — сказав В.Ющенко.

Білорусія, внаслідок неузгодженої митної політики і завищених податків на додану вартість, імпортує цукор, зерно, олію — традиційний українських експорт — з інших віддаленіших країн.

«Ми доручили Національним банкам в жорсткі терміни розробити механізм розрахунків між експортерами українськими гривнями і білоруськими рублями. Ми маємо зробити цей процес такими, щоб він не перешкоджав взаємній торгівлі», — зазначив у свою чергу Володимир Єрмошин.

Зараз взаєморозрахунки між Білоруссю й Україною проводяться у вільно конвертованих валютах. Внаслідок обмежень на ринках обох країн, українська гривня повністю зникла з торгів на Білоруській валютно-фондовій біржі (БВФБ).

Говорячи про причини такої ситуації, прем’єр-міністри пояснили журналістам, що заморожування відносин між сусідами не було спеціальним, воно викликане низкою обставин, яким обидві сторони просто не перешкоджали, так як слід.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати