Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Блокадою — по уряду

27 вересня, 00:00

Польські шахтарі вчора провели масові акції протесту проти планів уряду закрити чотири шахти в рамках програми реструктуризації збиткової вугільної галузі.

Бі-Бі-Сі повідомило, що гірники блокували понад десяток автомагістралей у Сілезії з тим, щоб змусити уряд відмовитися від цих намірів. Напруження боротьби у вугільній промисловості Польщі посилюється дедалі більше. Впродовж двох місяців шахтарі неодноразово припиняли роботу і відмовлялися виходити на поверхню. У вересні фронт трудового конфлікту перемістився до Варшави. Будівельники донині ремонтують міністерство економіки, якому найбільше «дісталося» від демонстрантів. Поліцейські, які значно поступалися гірникам за чисельністю, не зуміли закликати до порядку шахтарів, які зібралися на багатолюдний мітинг, а потім закидали вартових порядку камінням і пляшками з запалювальною сумішшю.

Лідери гірників розраховують за допомогою сили змусити піти на поступки правлячу партію соціал-демократів. Відступ уряду цілком імовірний. Високий рівень безробіття — одна з найскладніших проблем, що загрожують кабінету, який вже перебуває у кризі через численні корупційні скандали. За деякими оцінками, чисельність безробітних у Сілезії вдвічі вища, ніж у середньому по країні, тобто сягає 35%.

Польська вугільна галузь, друга за обсягами в Європі, знаходиться в катастрофічному стані. Її борги становлять 5,7 мільярда євро. Для підвищення її ефективності та отримання кредиту Світового банку уряд планує скоротити 14 тисяч робочих місць. Наступного року, коли Польща стане членом Євросоюзу, Варшаві, очевидно, буде ще складніше впоратися з кризою у цій галузі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати