Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Боротьба за дитину-копiю

14 січня, 00:00

Новина про створення двох малят-клонів спочатку привела до недовіри і шоку, а тепер — до суду. До віце-президента компанії «Клонейд», яка нібито клонувала дітлахів, надійшла повістка до суду Флориди. Пан Томас Кенциг повинен з’явитися в суд 22 січня, аби повідомити, де проживає родина американців, яка зараз виховує нібито дівчинку-клона Єву, народжену наприкінці минулого року, повідомило АП.

І Кенциг, і речник компанії поки що відмовляються від коментарів. Раніше віце- президент «Клонейду» заявляв, що батьки Єви побоюються, аби їхню дитину не відібрали. «Вони чекали дуже багато років цього маляти і щасливі, що дитина з’явилася», — наголосив він. Адвокат Бернар Сигел, який зробив запит до флоридського суду, має іншу думку з цього приводу. Він вважає, що дитині негайно слід забезпечити державну охорону. «Клонейд» спочатку обіцяла дозволити провести тестування ДНК Єви та ще однієї дівчинки в Нідерландах, аби довести, що клоновані діти справді народилися. (Єву народила 31-річна американка 26 грудня, а 3 січня нібито клонована дитина з’явилася у пари голландських лесбійок). Утім, остаточне право вирішувати було залишено за батьками. Американська родина, за словами представника «Клонейду», на минулому тижні заявила, що не піде на жодні медичні перевірки Єви, допоки не отримає належних гарантій про збереження за собою права виховувати дитину. У запиті адвоката Сигела, між тим, мовиться, що «Клонейд», не видаючи інформацію про новонароджених, намагається використовувати ім’я Єви у комерційних цілях, і дівчинка потребує спеціалізованої медичної охорони. За його словами, якщо суд вирішить, що дитина в небезпеці, то її відберуть під державний нагляд.

«Клонейд», однак, спинятися на досягнутому не збирається. Глава компанії і активіст секти раелітів, яка вірить у створення людини інопланетянами, Брижит Буасельє заявила, що до лютого на світ з’являться ще три клони. Крім того, до фірми вже звернулося, за її словами, більше нiж двi тисячi осіб. У світі тим часом посилися занепокоєння з приводу клонування людей. По-перше, існують побоювання щодо фізіологічних наслідків подібних експериментів. Перша клонована істота — знаменита вівця Доллі — зараз страждає на невластиву вівцям хворобу кісток і дуже швидко старіє. По- друге, точаться дискусії щодо етичності клонування, тобто створення генетичної копії істоти на основі однієї клітини. Противники виготовлення клонів вважають, що існує небезпека ставлення до таких людей як до другосортних.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати