Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи стало в Алієва менше шансів?

Перемога президента Азербайджану на виборах 11 жовтня вже не здається однозначною
23 вересня, 00:00

Кілька місяців тому влада Гейдара Алієва здавалась непохитною, а в його перемозі на виборах ніхто не сумнівався. Президент Азербайджану має незаперечні заслуги — на його політичному рахунку стабілізація ситуації в країні і встановлення продуктивних стосунків із Заходом, яким сприяла його «мудра», за висловом деяких західних нафтових експертів, політика щодо інвесторів. Тим часом чути й багато критики. Дотримання прав людини і справжня демократія залишаються наріжним каменем не лише у стосунках між урядом та опозицією, а й між офіційним Баку та західними інститутами, зокрема Організацією з безпеки та cпівробітництва в Європі. Голова делегації ОБСЄ в Азербайджані Роберт Штудман висловив невдоволення сутичками бакинської поліції з демонстрантами під час мітингу опозиції 12 вересня, коли від кийків поліції потерпіло багато людей, а кілька десятків було затримано.

У минулі вихідні опозиція повторила акцію протесту, але цього разу власті на противагу провели власний мітинг. Офіційний мітинг було скликано на підтримку Гейдара Алієва, і для його проведення зібралося — чи, може, було зібрано — кілька десятків тисяч мешканців регіонів Азербайджану. Приїхали вони, очевидно, не за власний рахунок, адже десятки автобусів, які вишикувались уздовж дороги неподалік місця, де проходив мітинг пана Алієва, не виглядали як рейсові. Гейдар Алієв у своїй промові пообіцяв, що вибори пройдуть чесно, адже це в його власних, як висловився сам президент, інтересах. Політолог із Центру демократичного розвитку Азербайджану Расим Мусабеков погоджується, що відсутність порушень під час виборів в інтересах правлячих кіл, адже вони самі рано чи пізно опиняться в опозиції.

Нинішні опоненти Алієва сподіваються, що це станеться «рано». Одним із гасел, які вигукували демонстранти під час маршу, було: «Відставка, відставка!!!», маючи на увазі міністра юстиції, міністра внутрішніх справ, мера Баку та директора Азербайджанського телебачення. Бакинська поліція визначила чисельність недільного маршу, який очолили партії Народний фронт та Мусават, як 5 тисяч осіб, що принаймні вдвічі менше за обережні цифри західних агентств новин. Сама опозиція говорила про цифру, наближену до ста тисяч.

Водночас справа не лише у конкретних цифрах. Президент Алієв і далі міцно тримає владу і скоріше за все переможе на жовтневих виборах. Але очевидним є, що політична опозиція в Азербайджані набирає силу. Півроку тому кількатисячний марш прибічників Народного фронту важко було уявити — сьогодні він став реальністю. Один із лідерів опозиції, екс-президент Азербайджану Абульфаз Ельчибей, заявив, що Народний фронт буде й надалі провадити активну боротьбу, щоб усунути від влади Алієва. На його думку, теперішній президент захопив владу силою. Наслідки подій останніх кількох днів навряд чи будуть позитивними для президента Алієва.

№181 23.09.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати