Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому Путін втрачає Придністров’я?

Оазу НАНТОЙ: Якби не Україна, Молдова давно була б у складі російської губернії
02 квітня, 11:08
ФОТО РЕЙТЕР

Наступним після Криму може стати Придністров’я, яке відкололося від Молдавії ще на початку 90-х. Таку думку висловила днями американська The Wall Street Journal. Нагадаємо, що мешканці сепаратистської невизнаної республіки 2006 року просили Москву приєднати їх до Росії. А в лютому повторили це прохання. Москва до того часу не відповіла. Мешканці ще одного анклаву в Молдові — Гагаузії — теж висловилися за вихід з-під влади Кишинева, якщо столиця вирішить приєднатися до ЄС. «Є небезпека, що Росія застосує силу, аби від’єднати ці провінції від Молдови», — наголошує видання.

Днями Україна висловила стурбованість діями російської сторони щодо Придністров’я, про що заявив в.о. голови МЗС Андрій Дещиця. Ситуація у Придністров’ї і спроби РФ захистити Придністров’я є вельми тривожним сигналом», — сказав він.

Ця тема також обговорювалася позавчора під час телефонної розмови між канцлером Німеччини Ангелою Меркель і президентом РФ Володимиром Путіним. Зокрема, в повідомленні прес-служби глави Кремля наголошувалося таке: «при обміні думками щодо Придністров’я російський керівник вів мову про необхідність вжиття ефективних заходів, спрямованих на зняття фактичної зовнішньої блокади цього регіону і пошук справедливого і всеосяжного розв’язання придністровської проблеми».

Раніше міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров за підсумками зустрічі з держсекретарем США Джоном Керрі повідомив, що Росія і США домовилися докласти зусиль щодо досягнення мети, яку поділяють усі: досягнення особливого статусу Придністров’я в єдиній суверенній нейтральній Молдові.

«День» звернувся до програмного директора Інституту суспільної політики, Кишинів, Оазу НАНТОЯ з проханням прокоментувати, наскільки реальною є загроза застосування сили Росією для приєднання цієї невизнаної республіки до складу РФ.

— Придністров’я самостійно нічого не робить, а продовжує залишатися інструментом Росії. І східні регіони Республіки Молдова, які ми називаємо Придністров’ям, перебувають під військовою окупацією і контролем Російської Федерації. Водночас не можна сказати, що Придністров’я є монолітом. Економічні агенти з лівого берега чекають режиму вільної торгівлі з ЄС. Ті, хто з молдавським паспортом, чекають безвізового режиму  з Євросоюзом. Якщо Молдова підпише угоду про асоціацію з ЄС і Росія не влаштує нам якихось провокацій, тоді Придністров’я приречене на внутрішню ворожнечу і на поглинання за умови, що ви нам допоможете.

Сьогодні Путін розмовляв з Меркель і, як повідомляє прес-служба, «під час обміну думками щодо Придністров’я російський керівник вів мову про необхідність вживання ефективних заходів, спрямованих на зняття фактичної зовнішньої блокади цього регіону і пошук справедливого і всеосяжного розв’язання придністровської проблеми». Чому, на вашу думку, Путін так говорить?

— Тому що Путіна зупинили в Криму і він втрачає Придністров’я. Я давно казав, і це чудово розуміють ваші політики, якщо Путіна не зупинити в Криму, то він пробив би коридор до Придністров’я. А оскільки його нібито зупиняють у Криму, то зависає Придністров’я. І Путін раптом занепокоївся.

Ви вважаєте, що плани Путіна — зробити кидок до Придністров’я через Одеську область — захлинулися?

— Поки що такі плани видаються дуже малоймовірними. Тому що одразу після анексії Криму російським провокаторам не вдалося створити дестабілізацію на півдні — сході України, а тепер не виходить досягти «гніву мас». Звичайно, зрозуміло, що перед виборами президента можуть ще бути провокації. Але за ситуації, коли міжнародна громадськість вже розкрила всі ці плани, хочеться вірити, що нахабство російських провокаторів буде компенсовано ефективністю української держави.

А хіба Путін не може скористатися козирем: вже проведено референдум у Придністров’ї за приєднання до Росії?

— Це був не референдум, а спектакль, який організовують спецслужби, і людей, наче стадо, гонять до виборчих урн, і малюють цифри, милі Кремлю. Референдум у демократичній країні проводять вільні громадяни, а не на окупованій території. Все, що відбувається на окупованій території,є нелегітимним.

А якою мірою ситуація в Україні впливає на події в Молдові?

— Безумовно, Україна історично відіграє роль нашої броні між Росією. Бо якби не Україна, Молдова давно була б у складі російської губернії. Але оскільки між нами і Росією є Україна — то небесна сотня віддала свої життя, зокрема, і на захист Молдови.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати