Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

День волі — білоруський варіант

27 березня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Звільнити всіх політичних в’язнів, у тому числі — екс-кандидата у президенти Олександра Козуліна, вимагала білоруська опозиція під час мітингу, приуроченого до Дня волі (незалежності) країни. Цього дня 1918 року була створена Білоруська народна республіка, яка проіснувала кілька місяців до приходу радянської влади.

«Влада буде повалена під тягарем брехні. Ми повинні в цьому допомогти їй», — сказав, виступаючи на мітингу, екс-кандидат у президенти країни опозиціонер Олександр Мілінкевич. Він також зазначив, що білоруська опозиція може чекати допомоги з інших країн — «із нами люди в Росії, Польщі, Литві, по всій Європі, у всьому світі», — наголосив Мілінкевич. Підтвердженням його слів стали виступи на мітингу депутатів сейму Польщі, представників ряду демократичних організацій Азербайджану, Росії, а також Європарламенту. Крім того, до будівлі Академії наук у Мінську, де проходив мітинг, прибули посли США, Німеччини, Чехії, Польщі й інших країн.

Присутні скандували «Живе Білорусь!» і розмахували біло-червоними прапорами, які зараз заборонені урядом. Як національний символ країна використовує прапор Білоруської республіки, що входила до складу СРСР. У мітингу взяли участь близько п’яти тисяч осіб. Це була наймасовіша за останній рік акція опозиції. Міськвиконком заборонив її проведення у центрі міста, але дав дозвіл низці опозиційних партій на проведення мітингу та ходи, визначивши місцем зібрання будівлю Академії наук Білорусі й попередивши про карну відповідальність у разі проведення заходу в невстановленому місці. Однак лідери опозиції вирішили провести акцію на Жовтневій площі. Міліція неодноразово вимагала припинити мітинг, погрожуючи адміністративною відповідальністю. Після чого не знайшли іншого виходу, як розігнати учасників і затримати близько 30 осіб. Частина мітингуючих попрямувала до місця проведення санкціонованого владою народного гуляння. Офіційний концерт було швидко згорнуто, а опозиціонерів розігнали струменями води.

Примітно, що реакція ЄС на події у Мінську була досить м’якою. На святкуваннях 50-річчя Євросоюзу німецький канцлер Ангела Меркель назвала Білорусь європейською країною, яка все ще потерпає від гноблення. Вона зазначила, що Європа залишається на боці білоруського народу. Голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу у свою чергу заявив, що ЄС готовий до всебічної співпраці з Мінськом, і він може збільшити фінансову допомогу білоруському уряду, якщо він проведе демократичні реформи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати