Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хабаровський відсоток

13 грудня, 00:00

Повідомлення про центральноазійський успіх хабаровського губернатора Віктора Ішаєва на виборах в цьому регіоні Росії — а за діючого керівника краю проголосувало 90 відсотків виборців, опонентів у нього фактично не було, хіба що бізнесмен Світлана Жукова, яка називала ці вибори трампліном у політику і була підтримана 6 відсотками голосів — московські ЗМІ прокоментували без зайвих вагань. Поруч із Хабаровським краєм, мовляв, знаходиться Приморський — регіон, де люди замерзають у власних квартирах, а місцева влада нічого, окрім прес- конференцій, для зміни ситуації не робить. А на Хабаровщині можна відкривати хвіртки навіть у лютий мороз — так чудово працює система опалення. Браво, Віктор Ішаєв! Спасибі, батечку, що не заморозили!

Якщо подумати, це і є ідеальна модель радянського голосування нашого часу. Мешканці Хабаровського краю голосують за те, щоб їм не зробили Приморського. Громадяни України радіють з того, що в них не так, як в Бiлорусі. Громадяни Бiлорусі голосують за свою стабільність, яка подобається їм набагато більше, ніж нестабільність сусідніх України чи Росії — там і зарплатню виплачують час від часу, і пенсії затримують... Свої паперчики, які сам «батько» називає грішми, надходять до білоруських громадян вчасно.

Отже, ми і досі рівняємось не на кращого, а на гіршого, досі живемо за улюбленим правилом радянських часів «лишь бы не было войны». Тоді ніякі пояснення про те, що ніяка війна радянським людям не загрожує — тільки щоб вони самі, борони Боже, не розчавили своїми людожерними танками чергової квітучої країни — не допомагали. Радянська людина жила в оточенні ворогів і готова була обходитись без цукру і олії — тільки щоб її маразматичне керівництво підтримувало мир. Кінець-кінцем, в Китаї було ще гірше: ми обходились без якихось там «культурних революцій», фанатичного Мао Цзедуна, заслань інтелігентів в колгоспи...

Щось зміниться тільки після того, як українські громадяни — чи російські — будуть голосувати за владу, яка пообіцяє їм реформи як в Польщі чи Угорщині, а не за владу, яка забезпечить відсутність «білоруського варіанта». У протилежному випадку ми ще роками будемо аплодувати успіхам чергових хабаровських губернаторів — надійних і безальтернативних.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати