Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Комісар накреслив свою карту Євросоюзу

10 березня, 00:00

Комісар ЄС із питань внутрішнього ринку, оподаткування та митного союзу Фрітц Болкестайн вважає, що ні Туреччині, ні Україні з Білоруссю та Молдовою не знайдеться місця в Євросоюзі. Про це комісар говорить у книжці «Кордони Європи», презентація якої відбудеться сьогодні в Європарламенті.

«Ми не повинні соромитися визнання того, що кордони існують. Євросоюзу не слід давати надії на те, що він сам не бажає здійснювати», — пише топ-чиновник Єврокомісії. Він вважає, що ЄС уже відчуває провину за обіцянки, які дав Україні та Білорусі. Нерозумно, на думку комісара, вчинив й італійський прем’єр Сильвіо Берлусконі, який із власної ініціативи пообіцяв Путіну, що Росію приймуть до Євросоюзу. Болкестайн упевнений, що в минулому Європа часто здійснювала помилки, обіцяючи «дуже багато дуже скоро». Яскравий тому приклад — Туреччина. За логікою комісара, мало того, що ця країна стала б однією з найбідніших держав ЄС, та ще до того ж після її вступу Брюсселю було б важко сказати «ні» членству Києва, Мінська та Кишинева. Високопоставлений представник Єврокомісії впевнений, що Україна є більш європейською країною, ніж Туреччина. Але ні Київ, ні Анкару Болкестайн не наносить на накреслену ним карту майбутнього Євросоюзу. Замість цього комісар пропонує цим країнам роль своєрідного буфера. Мається на увазі ось що: природний розділ між Європою та Африкою створює Середземне море, а ось на сході від Євросоюзу потрібна буферна зона між ЄС та Росією, яку «повинні становити країни, що не входять до жодного з блоків. Подібний буфер на південному сході також був би корисний, щоб убезпечити Євросоюз від Сирії, Ірану й Іраку». Фрітц Болкестайн нагадує і про те, як важливо для ЄС зміцнити кордони — наприклад, східні кордони Польщі та балтійських держав. «За жодних обставин ці кордони не повинні перетворитися на швейцарський сир, через який як завгодно просочувалися б контрабандисти», — з такою фразою комісара важко не погодитися. Чого не скажеш про його коментарі щодо тієї самої Туреччини — які неоднозначно сприйняли журналісти та політологи в Брюсселі.

Прес-секретар Болкестайна з упевненістю заявив, що не тільки думає, а й знає, що комісар дотримується лінії Єврокомісії стосовно вступу Туреччини до ЄС. Складно сказати, як слова прес- секретаря або самого Болкестайна узгоджуються з цитатою з книжки. Принаймні Єврокомісія таких різких заяв про кордони Євросоюзу не робила. До речі, цими днями під час візиту до Туреччини ірландський міністр закордонних справ Брайян Коен (саме його країна зараз головує в ЄС) наголосив на важливості дотримання Анкарою прав людини. Саме від перетворень у цій сфері, з його слів, залежатиме рішення про переговори з Туреччиною про членство в ЄС. Поки що, на думку представників Євросоюзу, Анкара — «на правильному шляху».

ДО РЕЧІ

Європейський Союз не може відмовити Україні в членстві, якщо вона виконає всі умови вступу до організації. Так, європейський політолог Маріус Валь прокоментував «Німецькій хвилі» заяву комісара ЄС із питань внутрішнього ринку Фріца Болкенштайна, який заявив про недоцільність прийняття України до Євросоюзу. «Я не знаю, що він має на увазі, коли говорить про буфер, який повинен складатися з країн, що не належать до жодного блоку. Так, він розглядає Росію як блок, що нагадує мені ідеологію холодної війни. Якщо ж Україна, Білорусь та Молдова не повинні бути членами ні СНД, ні Євросоюзу, а бути десь посередині, то я не думаю, що Болкенштайн відвертий. На мій погляд, це дуже дивне твердження», — сказав Маріус Валь, політолог із Центру європейських політичних досліджень. Він наголосив, що Україна як європейська країна має повне право стати членом Європейського Союзу, якщо, звичайно, виконає всі необхідні для вступу умови.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати