Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

19 січня, 00:00

У Росії створено «Лігу виборців»

Учора ініціативна група з громадських діячів, журналістів і блогерів оголосила про створення «Ліги виборців», яка займатиметься контролем за виборчим процесом у Росії. Засновниками Ліги стали 16 осіб, серед яких телеведучий Леонід Парфьонов, письменники Борис Акунін, Людмила Уліцька і Дмитро Биков, музикант Юрій Шевчук, журналіст і видавець Сергій Пархоменко, політолог Дмитро Орєшкін та інші. «Визрів новий суспільний настрій — голосувати свідомо, зрозуміти, куди дівається твій голос. Чесні вибори полягають не лише в тому, хто і як опустить виборчий бюлетень, а й у тому, щоб у Росії були незалежні ЗМІ, незалежні суди, рівні можливості для виборців. Тому ми сформували Лігу, — сказав на прес-конференції в Москві Леонід Парфьонов. Вступити до Ліги може будь-хто через сайт організації за умови зазначення відомостей про себе для ідентифікації. У разі небажання заявляти свої дані людина отримує статус друга Ліги. Самі ж засновники не планують перетворювати її на політичну партію. Тим часом засновники Ліги не заперечують і діалогу з владою.

Таджикистан кличе російських скінхедів у гості

Міграційна служба Таджикистану оголосила про плани створення першого в країні центру, за допомогою якого таджицька влада має намір змінити негативне ставлення до таджицьких трудових мігрантів. У Душанбе заявляють навіть про готовність до діалогу з лідерами російських націоналістичних угруповань, яких запрошують відвідати Таджикистан та особисто ознайомитися з культурою країни й поспілкуватися з жителями республіки. Ідею створення позитивного образу таджицьких робітників за кордоном підтримали Міжнародна організація з міграції (МОМ) і правляча Народно-демократична партія Таджикистану (НДПТ), очолювана президентом Емомалі Рахмоном. Уряд країни пообіцяв надати центру фінансову допомогу. Головні сили політтехнологів будуть спрямовані на Росію та Казахстан — країни, де здебільшого працюють і живуть мігранти з Таджикистану. Зміною негативного образу таджицьких трудових мігрантів займуться робочі групи, що будуть створені при посольствах Таджикистану в Росії та Казахстані. До цих груп увійдуть російські й казахські політтехнологи, журналісти, історики і сходознавці, котрі й займатимуться поліпшенням репутації Таджикистану.

Джіоєва вимагає передати владу

Лідер південноосетинської опозиції Алла Джіоєва відкликає свій підпис під угодою з екс-президентом Південної Осетії Едуардом Кокойти і вимагає від виконуючого обов’язки президента Вадима Бровцева передати владу. Про це сказано в заяві Джіоєвої, що була поширена вчора, повідомляє «РИА Новости». Угоду між Джіоєвою та Кокойти було підписано 10 грудня 2011 року внаслідок масових акцій протесту опозиції, не згодної зі скасуванням результатів президентських виборів, які відбулися 27 листопада 2011 року і на яких мала перевагу лідер опозиції. Верховний суд невизнаної республіки оголосив підсумки виборів недійсними на підставі скарги про допущені порушення. За угодою, Кокойти йшов у відставку, а Джіоєва отримувала право брати участь у повторних виборах. Виконувачем обов’язків глави республіки до виборів було призначено Вадима Бровцева, котрий із серпня 2009 року обіймав посаду прем’єр-міністра Південної Осетії. Повторні вибори президента в республіці відбудуться 25 березня 2012 року.

Стокгольм проведе нове розслідування справи Валленберга

Влада Швеції проведе нове розслідування обставин смерті шведського дипломата Рауля Валленберга, який у роки Другої світової війни врятував від нацистів тисячі угорських євреїв, а потім зникнув після арешту радянськими спецслужбами. Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт доручив розібратися, чи з’явилися які-небудь нові матеріали у справі Валленберга, які проливають світло на те, що з ним сталося. Цього тижня дослідники російсько-шведської комісії в справі Валленберга — Вадим Бірштейн і Сюзанна Бергер — повідомили, що їм удалося знайти в архівах міністерства закордонних справ Швеції докази того, що радянська та російська розвідки заважали роботі істориків. Раніше дослідники долі Валленберга заявили про те, що радянські, а потім і російські спецслужби перешкоджали розслідуванню обставин зникнення 1945 року шведського дипломата. Нове розслідування очолить представник шведського МЗС Ганс Магнуссон, який у 1990-і роки брав участь у роботі комісії, що намагалася з’ясувати долю Валленберга.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати