Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

22 лютого, 00:00

МЗС не має наміру продовжувати термін перебування ЧФ

Міністерство закордонних справ України не бачить підстав для продовження терміну перебування Чорноморського флоту Росії в Криму. Про це вчора на брифінгу заявив керівник прес- служби українського зовнішньополітичного відомства Василь Філіпчук. «Ми не бачимо жодних підстав для того, щоб говорити про продовження перебування на території України іноземних військових баз, зокрема, Чорноморського флоту Російської Федерації», — сказав він. Водночас В. Філіпчук підкреслив, що українська сторона дотримуватиметься в повному обсязі всіх положень базових угод між Україною та Росією про тимчасове базування ЧФ на території автономії. Крім того, він нагадав, що в угодах чітко встановлено дату перебування ЧФ РФ на території України — до 2017 року. За словами В. Філіпчука, Конституція України забороняє базування на українській території військових іноземних баз, повідомляє Інтерфакс-Україна.

ЄС закликає не панікувати з приводу пташиного грипу

Міністри сільського господарства країн Європейського Союзу, які зібралися в понеділок у Брюсселі, закликали не перебільшувати небезпеку, якою є пташиний грип. «Не треба піддаватися паніці», — заявив на прес-конференції Йозеф Пролль, міністр сільського господарства головуючої в ЄС Австрії. Він підкреслив, що випадки захворювання в деяких європейських країнах виявлені лише у диких птахів, і країни Європейського Союзу вживають координованих заходів, щоб не допустити його поширення на птахофермах. Серед таких заходів введена нещодавно заборона на утримання домашньої птиці на відкритому повітрі. Австрійського міністра підтримав член Європейської Комісії, який відповідає за охорону здоров’я, Маркос Кіпріану. Він відзначив, що «немає жодних причин утримуватися від споживання пташиного м’яса».

Міністр просить не слухати скептиків із ЄС

Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк радить не звертати уваги на скептичні заяви посадових осіб Європейського Союзу щодо перспектив вступу України в ЄС і НАТО. «Я б не звертав особливо великої уваги на ці заяви, тому що є основоположні документи, які стосуються критеріїв вступу в ЄС», — сказав Тарасюк. За його переконанням, жоден високопоставлений чиновник Євросоюзу не в змозі відмінити базові документи ЄС. «Усе залежить від нас — від того, як ми проведемо вибори, як проголосують українські громадяни», — сказав Тарасюк. Водночас, міністр відзначив, що співпраця з НАТО проходить відповідно до прийнятих документів. Нагадаємо, що віце-президент Єврокомісії Гюнтер Ферхойген сказав, що за 20 років усі європейські держави ввійдуть у Євросоюз, окрім країн—спадкоємців Радянського Союзу, які на цей час не є членами ЄС. Це — Росія, Грузія, Молдова, Білорусь, Україна й країни Кавказу.

Британського історика засуджено за заперечення Голокосту

Австрійський суд засудив до трьох років ув’язнення британського історика Девіда Ірвінга, який публічно заперечував знищення нацистами в роки Другої світової війни євреїв у газових камерах. Обвинувачення проти нього було висунене згідно з чинним в Австрії законом, що передбачає кримінальну відповідальність за спроби обілення нацистського режиму. 67-річний Д. Ірвінг був арештований австрійською поліцією в листопаді минулого року при випадковій перевірці документів на підставі ордера, виписаного в 1989 році після того, як він в одній із лекцій, прочитаних в Австрії, заявив, що газові камери в таборі смерті Освенцім були насправді «макетами, побудованими поляками після війни». Підсудний визнав свою провину. «У мене немає іншого виходу», — заявив він журналістам перед початком судового засідання, підкресливши, що його погляди на Голокост в останні роки змінилися.

У Росії стає небезпечніше

Американський журнал «Форбс» опублікував третій щорічний рейтинг найнебезпечніших у світі країн. Уперше до цього списку потрапила Росія. Фахівці, які займалися складанням списку, оцінювали ситуацію в кожній країні за п’ятибальною системою (чим нижчий бал, тим вищий рівень безпеки), аналізуючи ступінь загрози тероризму, рівень злочинності в даній країні, загальну політичну ситуацію, рівень заходів безпеки й ефективність інститутів влади. На думку експертів, Росія належить до держав зі середнім рівнем ризику (нарівні з Південною Африкою й Китаєм) через високий ступінь ризику з погляду безпеки підприємницької діяльності, тероризму й особистої безпеки громадян. Таким чином, Росія виявилася в одній групі з Бурунді, Пакистаном і Папуа-Новою Гвінеєю. Менш безпечними країнами визнані лише Ірак, Афганістан і Гаїті.

Кореї будуть товаришувати арміями

Військові делегації Південної та Північної Кореї 2 березня відновлять переговори військових делегацій, оголосило вчора південнокорейське міністерство оборони. Це буде вже третя подібна зустріч після першої, що відбулася в 2004 році. Цей раунд мав відбутися ще в липні минулого року, проте його відмінено з ініціативи КНДР. Таким чином ця країна висловила протест проти того, що Південна Корея прийняла кількасот північно-корейських утікачів. Нинішня зустріч відбудеться в Панмунчжоні, в демілітаризованій зоні між двома країнами. Очікується, що генерали з обох Корей обговорять координацію зусиль, покликаних запобігти випадковим військовим інцидентам на кордоні, делімітації західного морського кордону, де в 1999 і 2002 рр. сталися великі інциденти за участю кораблів обох країн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати