Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

14 грудня, 00:00

На виборах-2006 не буде спостерігачів від СНД

Україна не збирається запрошувати на парламентські вибори 2006 року спостерігачів від СНД, заявив керівник прес-служби українського МЗС Василь Філіпчук. За його словами, оцінка місією від СНД українських виборів 2002 і 2004 років принципово відрізнялася від оцінок авторитетних міжнародних організацій і «була односторонньо орієнтованою». Представник МЗС також зауважив, що Президент Віктор Ющенко ухвалив рішення про припинення участі України в місії спостерігачів СНД до її реформування. «Це рішення залишається незмінним», — заявив В. Філіпчук.

У Каліфорнії стратили номінанта на Нобелівську премію

У каліфорнійській в’язниці стратили колишнього ватажка банди Стенлі «Тукі» Вїльямса, засудженого за вбивство чотирьох людей 1979 року. Раніше губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер і декілька судів відмовили йому в помилуванні. Біля в’язниці Сен-Квентін кілька сотень демонстрантів виступали проти страти колишнього гангстера. Вільямс заперечував, що скоїв злочини, за які його засудили, передає Бі-Бі-Сі. Перебуваючи у в’язниці, він розгорнув кампанію проти бандитизму. Протягом 24 років, проведених за гратами, Вільямс активно працював з молоддю, написав декілька книжок, присвячених боротьбі з насильством на вулицях американських міст, і навіть був висунутий кандидатом на Нобелівську премію миру. За скасування смертного вироку Вільямсу виступило багато американських знаменитостей, зокрема володар «Оскара» актор Джеммі Фокс, репер Снуп Догг (який сам колись входив до банди Вільямса), єпископ Десмонд Туту та преподобний Джессі Джексон.

Ташкент проти «Радіо Свобода»

Прес-служба міністерства закордонних справ Узбекистану надіслала керівництву «Радіо Свобода» офіційного листа, де зазначається, що Ташкентському бюро узбецької служби цієї радіостанції відмовлено в продовженні акредитації. У листі МЗС зазначається, що «узбецька, туркменська, таджицька й казахська Служби радіостанції «Свобода» та ташкентське бюро узбецької служби у своїй роботі на території країни активно використовують так званих позаштатних кореспондентів з-поміж громадян республіки, які без акредитації в МЗС Узбекистану незаконно займаються журналістською діяльністю, що є грубим порушенням законодавства», передає Інтерфакс.

Експерти НАТО — в Севастополі

До Севастополя прибула група експертів НАТО для обговорення питань підготовки українського флоту до участі в навчальній антитерористичній операції Альянсу «Активні зусилля». Як повідомляє прес-служба Міноборони України, експерти НАТО, зокрема, мають відвідати флагман ВМС України фрегат «Гетьман Сагайдачний», який, як планується, візьме участь у навчаннях.

Дипломата згубила пристрасть

Колишній високопоставлений американський дипломат із 30-річним стажем зізнався в тому, що виніс із будівлі держдепартаменту США тисячі сторінок із грифом «абсолютно секретно». Дональд Кейзер одночасно таємно зустрічався зі своєю коханкою Ізабель Чан, представницею розвідувального агентства Тайваню. Вирок колишньому дипломату винесуть у лютому. Йому загрожує до 13 років позбавлення волі. Кейзер також приховав інформацію про чотириденну поїздку до Тайваню в 2003 році для зустрічі з Чан. Американський дипломат наполягав на тому, що він ніколи не надавав Чан секретних документiв, а передавав лише інформацію, якою вже дозволили ділитися з Тайванем. Однак Кейзер погодився з доводами про те, що його роман міг поставити його в позицію, якою протилежна сторона могла зловжити. Він визнав себе винним у наданні помилкових свідчень і винесенні секретних документів, але проти нього не було висунене обвинувачення в шпигунстві, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Австралія переходить на «надзвичайний стан»

У найбільшому австралійському місті — Сіднеї — в ніч на вівторок виникла нова хвиля заворушень на расовому підґрунті. Учасники погромів палили і перекидали машини, били вітрини магазинів, кидали одне в одного та поліцію каміння й пляшки із вибуховою речовиною. В місті відбувалися сутички між молодими австралійцями європейського походження й арабськими підлітками. Насильство «підігрівалося» величезною кількістю електронних листів і SMS-повідомлень екстремістського змісту. Заворушення розпочалося у неділю на одному з пляжів Сіднею, де кілька тисяч любителів серфінгу влаштували акцію протесту проти того, що за день до цього стався напад на двох рятувальників, ймовірно, з боку мусульман з передмістя Сіднею. Маніфестація вилилася в напади на відпочиваючих — вихідців з арабських країн чи зовні схожих на арабів. Правоохоронні органи терміново формують спеціальні підрозділи, які запобігатимуть ескалації насильства в місті. Влада хоче надати правоохоронним органам право закривати місця продажу міцних напоїв, а також посилити покарання за хуліганство. Крім того, планується організація закритих зон і конфіскація транспортних засобів.

Коїдзумі назвав iмовiрного наступника

Глава японського уряду Дзюнітіро Коїдзумі вважає своїм iмовiрним наступником на посту прем’єра Хейдзо Такенаку, що наразі перебуває на посаді міністра внутрішніх справ, комунікацій і поштової реформи, повідомляє агентство «Кіодо цусін». «Його можна критикувати як вченого, але він зробив набагато більше, ніж середній політик», — сказав прем’єр. Хейдзо Такенака викладав економіку в Гарвардському університеті, був міністром економіки та фінансових служб Японії. Сьогодні він відповідає за реалізацію прийнятого командою прем’єр-міністра плану приватизації поштової системи країни. Термін перебування Коїдзумі на посаді прем’єра закінчується у вересні 2006 року. Останнім часом в японських політичних колах ще одним можливим кандидатом на прем’єрське крісло вважається нинішній генеральний секретар японського кабінету міністрів Сіндзо Абе.

Кахетія в Карпатах

У рамках Року Грузії в Україні Івано-Франківськ відвідала делегація з Кахетії. Грузини познайомилися з історичним і культурним надбанням Прикарпаття, у найбільших містах краю артисти танцювального ансамблю «Мартве» і квартету «Цинандалі» дали святкові концерти. Івано-Франківська область має давні та дружні стосунки з Грузією. Розпочалась співпраця з ініціативи ще тодішнього посла України в Грузії, франківця Степана Волковецького. З 2001 року розвиток міжрегіонального співробітництва та взаємний обмін делегаціями стали традиційними. Основою для діалогу є угода про торговельно-економічне і культурне співробітництво між Івано- Франківською областю та Кахетинським краєм Грузії. 2001 року 30 обдарованих дітей Прикарпаття відпочили в Грузії, а 30 грузинських дітлахів — у дитячому спортивно-оздоровчому комплексі «Смерічка». В 2003 році на Франківщині побували представники грузинських ЗМІ. Минулого року в Києві провели переговори керівники двох регіонів. Товарообіг Івано-Франківської області з Грузією за дев’ять місяців поточного року склав мільйон доларів США, зрісши на 51,7% у порівнянні з відповідним періодом минулого року. З Прикарпаття до Грузії експортують вироби з каменю, гіпсу, цементу, полімерні матеріали, деревину та вироби з неї, продукти хімічної промисловості тощо. До того ж, в області зареєстровано два спільнi українсько-грузинськi підприємства. Грузини залишилися задоволені поїздкою і запросили представників Івано-Франківської облдержадміністрації погостити у Кахетії в січні наступного року. А губернатор Кахетії Давид Цискарішвілі пообіцяв, що під час наступного перебування на Прикарпатті розмовлятиме українською мовою, повідомляє Оксана ДАНИЛЮК , Івано-Франківськ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати