Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Планета

28 грудня, 00:00

Тайфун на Філіппінах: загинуло близько 1,5 тис. людей

Кількість загиблих на Філіппінах через тайфун «Ваші» досягла 1,5 тис. осіб. Про це повідомляє Associated Press, із посиланням на главу управління цивільної оборони країни Беніто Рамоса. Найбільша кількість загиблих, за словами Рамоса, припадає на міста Кагаян-де-Оро та Іліган, розташовані в північній частині острова Мінданао. Дані про кількість жертв не є остаточними. «Пошукова операція триватиме доти, доки ми знаходитимемо тіла», — заявив Рамос. Понад 1 тис. осіб досі вважаються зниклими безвісти, й надії знайти їх живими практично немає. Нагадаємо, що ураган «Ваші» обрушився на острів Мінданао 16 грудня. Вітром, повінню й селевими потоками знищено близько 10 тис. будівель, зруйнована транспортна мережа, деяких віддалених селищ рятувальники не можуть дістатися й досі. Своїх помешкань позбулися 300 тис. людей. Більшість з них перебувають у тимчасових таборах, де умови не набагато кращі ніж у залі очікування вокзалу або аеропорту. Без даху над головою залишилися жителі сотень населених пунктів.

Навальний готовий іти в президенти, якщо вибори будуть вільними...

Відомий російський опозиційний активіст Олексій Навальний заявив, що готовий претендувати на посаду президента Росії після того, як вибори в країні стануть вільними й справедливими. В інтерв’ю радіостанції «Эхо Москвы» Навальний заявив, що президентські вибори, призначені на 4 березня 2012 року, «виборами не є, вони, в будь-якому разі, є нелегітимними, ми їх не визнаємо ніколи». Кандидати, яких не висунула жодна з нечисленних дозволених у Росії політичних партій, за чинним російським законодавством, мають зібрати на свою підтримку 2 млн підписів громадян з різних регіонів, що, за словами Навального, неможливо у відведений на це час. Минулої п’ятниці, у відповідь на безпрецедентно масові мітинги за чесні вибори, президент Росії Дмитро Медведєв вніс закони, що спрощують вимоги до кандидатів на посаду президента й інші виборні посади в країні. Ухвалення цих законів не вплине на перебіг березневих президентських виборів, але Навальний заявив, що добиватиметься скасування підсумків цих виборів і нового волевиявлення. Для реєстрації своєї кандидатури спочатку Навальному необхідно створити й зареєструвати в Центральній виборчій комісії групу виборців у кількості не менш як 500 громадян Російської Федерації, що володіють активним виборчим правом. Окрім цього, йому треба ще зібрати не менш як 2 млн підписів виборців (причому кількість представлених підписів не повинна перевищувати 2,1 млн, а на один суб’єкт Російської Федерації має припадати не більш як 50 тис. підписів).

Спостерігачі ЛАД прибули до Сирії

До Сирії з Каїра прибула основна група спостерігачів Ліги арабських держав (ЛАД), які мають простежити за тим, як втілюються в життя обіцяні Дамаском заходи для припинення кровопролиття. Разом з 50 спостерігачами до Дамаска прилетіли також десять офіційних представників ЛАД. Згідно з даними ООН, у результаті жорстокого придушення антиурядових виступів, що почалися в березні, в Сирії загинуло вже понад 5 тис. осіб. Раніше сирійська влада не погоджувалася на місію спостерігачів, але тиждень тому все-таки прийняла запропонований Лігою арабських держав план, покликаний нормалізувати ситуацію в країні. Згідно з ним, урядові війська мають бути виведені з міст, де відбуваються виступи опозиції. Тоді ж на прес-конференції в Дамаску міністр закордонних справ Сирії Валід Муалем сказав, що сирійський уряд погодився на мирну ініціативу ЛАД, бо хотів би знайти «політичне розв’язання кризи й вийти з неї в найкращий спосіб». Сирійська влада пообіцяла спостерігачам повну свободу пересування.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати