Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

25 жовтня, 00:00

Баку боїться «Великої жовтневої»

У Азербайджані оголошено дату нової спроби державного перевороту — 88-ма річниця Великої жовтневої соціалістичної революції, заявив завідуючий сектором політичних досліджень відділу iз суспільно-політичних питань адміністрації президента Фуад Ахундов. «У ніч з 6 на 7 листопада опозиція збирається спробувати здійснити державний переворот — саме такою є революція, яку для кращого сприйняття наша опозиція називає помаранчевою», — сказав Ф. Ахундов. Вже кілька днів у Баку тривають арешти людей, звинувачених у зв’язках з лідером опозиційної Демпартії Расулом Гулієвим і спробу здійснити даржпереворот під його керівництвом. Нагадаємо, минулого тижня Расула Гулієва було затримано в Сімферополі, однак потім відпущено на волю, й він повернувся у Лондон. Тим часом у Баку за грати відправлено міністра економічного розвитку Фархада Алієва; його брата, президента компанії «Азпетрол» Рафіка Алієва; міністра охорони здоров’я, академіка Алі Інсанова; екс-міністра фінансів Фікрета Юсифова; звільнено з посади керуючого справами президента Акіфа Мурадвердієва. Затримано також чиновників нижчого рівня.

Грузія відмовилася від проблемного будівництва в Києві

Посол Грузії в Україні Грігол Катамадзе повідомив про те, що восьмиповерхову будівлю резиденції грузинських дипломатів, яку планували звести в центрі Києва на вулиці Гончара, 22, у зв’язку з протестом місцевих жителів, не буде збудовано. Таке рішення прийняв міністр закордонних справ Грузії Гела Бежуашвілі. Глава грузинського МЗС відзначив, що дана територія фактично є власністю його країни. Однак, за словами міністра, з владою Києва пройдуть переговори про виділення нового місця для будівництва резиденції.

Бразильці не хочуть роззброюватися

Попередні дані підрахунку голосів на референдумі в Бразилії з питання про заборону продажу вогнепальної зброї говорять про те, що населення висловилося проти повної заборони. Минулого року в Бразилії було застрелено 36 тисяч чоловік, більше, ніж у будь-якій іншій країні, передає Бі-Бі-Сі. За статистикою кожні 15 хвилин від вогнепальної зброї гине один бразилець. За цим показником країна утримує сумний світовий рекорд. Такої кількості вбивств не відбувається навіть у багатьох районах воєнних дій. Президент Луїш Ігнасіу да Сілва та релігійні лідери закликали учасників референдуму підтримати заборону. За неї виступає також і ООН. Противники цієї заборони запевняють, що без зброї жителі країни опиняться беззахисними перед обличчям озброєних бандитів. За існуючими правилами купити зброю в Бразилії може будь-який громадянин старший 25 років, пройшовши ряд перевірок.

Убито одного з лідерів «Ісламського джихаду»

Ізраїльські війська вбили одного з головних польових командирів палестинського воєнізованого угруповання «Ісламський джихад», стверджує радіо Ізраїлю. Луай Сааді названий серед організаторів недавніх нападів смертників в ізраїльських містах Тель-Авів і Нетанія. Інше збройне угруповання, ХАМАС, заявляє, що нині дотримується неофіційного перемир’я.

Юрти під парламентом

Сесію парламенту Киргизстану, на якій певні депутати хотіли порушити питання про відставку прем’єр-міністра республіки Фелікса Кулова, учора було відкладено через відсутність кворуму. «Частина депутатів у закордонних відрядженнях, у одного з парламентаріїв помер близький родич», — повідомив у понеділок журналістам віце-спікер Боліт Шерніязов. Тим часом поблизу будівлі парламенту триває акція протесту, розпочата 22 жовтня з вимогою відставки Ф. Кулова, який, на думку демонстрантів, має відношення до вбивства під час бунту в колонії під Бішкеком депутата Тиничбека Акматбаєва. Учора на площі знаходилися кількасот пікетників, які встановили сім юрт, два намети та два збірно-щитові павільйони, що, використовуватимуться як їдальня.

Туркменбаші підготує «гідного наступника»

Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов заявив, що президентські вибори в республіці відбудуться 2009 року. «До цього часу, за 4-5 років, ми виховаємо гідного наступника», — додав глава держави. «Немає нічого вічного. Не можна бути вічним», — підкреслив Ніязов. Проект закону «Про вибори президента Туркменістану» був включений до порядку денного засідання XVI Халк Маслахати (народної ради), що відкрилося в понеділок в Ашгабаті. Однак його розгляд було відкладено до 2009 року. Таке рішення було одностайно прийняте делегатами ради, що є вищим органом представницької влади в республіці. У грудні 1999 року на IX засіданні Халк Маслахати першому президенту Туркменії Сапармурату Ніязову було надане виняткове право здійснювати повноваження глави держави без обмеження терміну.

Біль без терміну давності

Цими днями Росія згадує трагічні події трирічної давності: тоді внаслідок захоплення й звільнення Театрального центру на Дубровці загинуло 130 людей. Як повідомляють російські ЗМІ, підтримати колишніх заручників Дубровки до Москви приїхали колишні заручники з Беслана. Віце-спікер Ради Федерації Олександр Торшин обіцяє, що доповідь парламентської комісії з торішньої трагедії в Беслані буде оприлюднена 25-го або 26 грудня. «Доповідь буде заслухана обома палатами парламенту у відкритому режимі й оприлюднена цілком без будь-яких вилучень», — повідомив Торшин. Загалом унаслідок теракту в школі номер один у південноосетинському місті Беслан загинула 331 людина, зокрема 186 дітей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати