Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

10 вересня, 00:00

Лукашенко підтримав конгрес опозиції

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підтримав ініціативу голови Мінського міськвиконкому Михайла Павлова з надання приміщення для Конгресу демократичних сил. «Я доповів президенту, що ми готові запропонувати кілька варіантів для проведення цього заходу», — сказав мер Мінська. «Сьогодні в місті багато приміщень, у яких можна на найвищому рівні провести такий захід. Ми готові усіляко сприяти», — наголосив Павлов. Нагадаємо, проведення Конгресу демократичних сил Білорусі заплановане на жовтень поточного року. На форумі передбачається обрати єдиного кандидата від опозиції на президентських виборах 2006 року. Також нагадаємо, що раніше планували провести конгрес за межами Білорусі, зокрема, в Україні. «Влада зрозуміла, що її дії непродуктивні і конгрес відбудеться, попри всі спроби зірвати цей захід. Напевно, вони вирішили, що в Білорусі їм буде легше його контролювати. Хай би там що, я вважаю, що це наша маленька перемога», — заявив голова Об’єднаної громадянської партії Анатолій Лебедько.

Невизнані республіки обговорять «паралельну СНД»

У Москві 13—16 вересня відбудеться конференція «Паралельна СНД. Абхазія, Придністров’я, Південна Осетія, Нагірний Карабах як реалії пострадянського простору». У ній братимуть участь представники самопроголошених республік. Ініціаторами проведення конференції є Інститут країн СНД, очолюваний депутатом Держдуми РФ Костянтином Затуліним, а також факультетом соціології МДУ. На конференції будуть присутні відомі російські політологи, представники духовенства. Поки що не уточнюється, ким саме будуть представлені Абхазія, Південна Осетія, Придністров’я і Нагірний Карабах.

Назарбаєв обіцяє прозорі вибори

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підписав указ, спрямований на організацію та проведення прозорих і чесних виборів глави держави, запланованих на 4 грудня. «Як чинний президент я зроблю все необхідне для того, щоб майбутні вибори були абсолютно чесними, вільними, і їхній результат не міг би викликати й частки сумніву ні у казахстанців, ні у міжнародної спільноти», — заявив Назарбаєв на з’їзді партії влади «Отан» у Алмати. Учора ж він офіційно дав згоду балотуватися на черговий президентський термiн від партії «Отан».

Шаріат у Канаді?

У низці міст Канади відбуваються акції протесту проти планів введення в найнаселенішій провінції Онтаріо шаріатських трибуналів для мусульман. Онтаріо може стати єдиним місцем у західному світі, де діятимуть закони шаріату. У провінції вже існують спеціальні суди для католиків і іудеїв, де сімейні конфлікти розглядають згідно з конфесійними установками. Уряд стверджує, що рівноправність чоловіків і жінок не буде порушена, оскільки вона гарантована канадськими законами. Однак пропозиції про введення шаріатських судів стривожили жіночі та правозахисні організації. Вони вважають, що шаріат не розглядає жінку як рівну чоловікові. Водночас частина з 250 тисяч канадських мусульман вважає: якщо вони живуть у світській країні, її законодавча система ускладнює їм самоврядування в рамках їхньої релігії. Якщо мусульмани хочуть одружуватися або розлучатися за мусульманськими обрядами, для цього їм доводиться спеціально їхати до ісламської країни.

Суд згоден зі зносом синагог

Верховний суд Ізраїлю вирішив залишити чинним рішення уряду Аріеля Шарона про руйнування синагог у покинених єврейських поселеннях у секторі Газа. На це рішення була подана апеляція. Суд погодився з аргументами влади, яка стверджує, що синагоги, якщо їх залишити, будуть сплюндровані. Близько 20 синагог — це практично все, що залишилося на сьогодні в колишніх єврейських поселеннях сектора Газа. Ізраїль повинен завершити евакуацію поселень до 15 вересня, однак представники міністерства оборони кажуть про те, що операція може закінчитися вже до найближчого понеділка.

Надія для людей iз серцевими захворюваннями

Японські медики перші у світі виділили стовбурові клітини, що відповідають за регенерацію серцевого м’яза, який раніше вважали невідновлюваним. Як пише газета «Йоміурі», відкриття зробила група лікарів-дослідників під керівництвом професора Хіроакі Мацухара. Це надає можливості лікування важких серцевих захворювань, при яких раніше єдиним виходом вважалася пересадка серця. Докладно про відкриття доповідатимуть на конгресі кардіологів, що відкривається в Осаці 19 вересня, повідомляє газета.

Від океану до океану

У Перу почалося будівництво останньої ділянки дороги, що має з’єднати атлантичне та тихоокеанське побережжя Південної Америки. У перуанському місті Пуерто-Мальдонадо заклали символічний камінь на заключній ділянці міжокеанської швидкісної дороги. У церемонії взяли участь президенти трьох країн, територією яких проходить нове шосе, — Перу, Болівії та Бразилії. Важливість цього проекту для економічного розвитку регіону відзначають як політики, так і міжнародні організації. Через понад 500 років після прибуття до Південної Америки іспанців і португальців, цей континент усе ще неможливо перетнути по одній асфальтованій дорозі. Незабаром ця ситуація зміниться. Завдовжки дорога становитиме 2500 кілометрів і з’єднає два побережжя Південної Америки.

Російським дівчатам запропонували сидіти вдома

Депутат російської Держдуми від ЛДПР Микола Кур’янович запропонував ввести заборону на виїзд із Росії дівчат, яким ще не виповнився 21 рік. На його думку, заборона має поширюватися «навіть на випадки, коли дівчина вирушає в туристичну поїздку в супроводі чоловіка». Кур’янович також зажадав законодавчо обмежити шлюби молодих росіянок iз іноземцями з метою збереження генофонду нації. Залишається чекати, чи поцікавиться якась жіноча організація в депутата, чому він не хоче вберегти дівчат, яким бiльше нiж 21 рiк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати