Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

23 березня, 00:00

Євроінтеграція сприяє консолідації України

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що курс на європейську інтеграцію може стати основою для консолідації українського суспільства й держави. За його словами, «курс на Європу є цивілізовано обумовленим, і для нас вкрай важливо отримати імпульс від європейської спільноти з урахуванням саме цього чинника». В. Литвин зазначив, що «це саме та основа, яка допоможе консолідувати українське суспільство, українську державу». Висловлюючись щодо нинішньої політики ЄС стосовно України, спікер заявив: «Як громадянин України я не можу бути задоволеним пропозицією про політику сусідства, але як політик я розумію, що ми приречені діяти в певних рамках». «Головне не дефініції, а зміст, який ми вкладатимемо в угоди, які мають бути конкретнішими, із зазначенням конкретних термінів виконання», — сказав спікер Ради. Тоді, вважає В. Литвин, процеси євроінтеграції в Україні набули б безповоротного характеру, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Розберемося без Гааги?

Україна та Румунія сподіваються на вирішення питання про розмежування континентального шельфу в Чорному морі до рішення суду в Гаазі. Про це вчора на прес-конференції в Києві після двосторонніх переговорів із головою українського МЗС Борисом Тарасюком заявив його румунський колега Міхай Резван Унгуряну. За його словами, це питання обговорювалося під час переговорів «у позитивному контексті». «З одного боку, ми залишаємо суду в Гаазі робити свою справу, а з іншого — ми відкрили канал спілкування, і це відбувається одночасно. Ми сподіваємося знайти вирішення цього питання раніше, ніж його вирішать у суді», — заявив М. Унгуряну. Глава зовнішньополітичного відомства України у свою чергу повідомив, що під час переговорів було досягнуто домовленості про повернення найближчим часом до двостороннього формату переговорів щодо вирішення цього питання на рівні експертів. Як повідомлялося, 16 вересня 2004 року Румунія звернулася до Міжнародного суду ООН (в Гаазі) з проханням розглянути справу про делімітацію континентального шельфу та виняткових економічних зон між Україною та Румунією у Чорному морі.

ЄС і «соціальний демпінг»

Тристоронній соціальний саміт Євросоюзу відкрився вчора у Брюсселі перед початком зустрічі на найвищому рівні глав держав та урядів 25 країн-членів цієї регіональної організації. Соціальний саміт під головуванням глави Європейської ради, прем’єр-міністра Люксембурга Жана-Клода Юнкера відбувається у форматі зустрічі представників ЄС та двох профспілок — європейських роботодавців і трудящих. Із боку ЄС у переговорах беруть участь голова Єврокомісії Жозе Мануел Дурау Баррозу (на фото) та єврокомісар із питань зайнятості та соціальних справ Володимир Шпідла. Йшлося про створення нових робочих місць і про так звану директиву Болкестайна, яка передбачає лібералізацію ринку послуг у ЄС і проти якої минулої суботи у Брюсселі на заклик Європейської конфедерації профспілок протестували близько 60-ти тисяч чоловік. Глава Єврокомісії висловився у зв’язку з цим за внесення змін до директиви. Згідно з документом, керівникам підприємств країн ЄС дозволяється організовувати виробництво в будь-якій державі об’єднаної Європи, визначаючи зарплати й соціальні гарантії за законами своєї країни. Профспілки побоюються у зв’язку з цим, що реалізація «директиви Болкестайна» призведе до «соціального демпінгу», повідомляє РІА «Новости».

Уряд Естонії йде у відставку

Прем’єр-міністр Естонії Юхан Партс заявив, що його уряд піде у відставку в зв’язку з тим, що парламент країни проголосував за звільнення міністра юстиції Кен-Марті Вахера, повідомляє Бі-Бі-Сі. Голосування щодо вотуму недовіри Вахеру було організоване на знак протесту проти плану міністра визначити регіональним прокурорам квоти судових процесів, пов’язаних зі справами про корупцію. Депутати парламенту назвали ці пропозиції недемократичними. Представник Юхана Партса сказав, що члени кабінету подадуть офіційні заяви про відставку в четвер. На думку аналітиків, зміна уряду Естонії навряд чи змінить її проєвропейський курс. Минулого року Естонія вступила до Євросоюзу й НАТО та сподівається приєднатися до зони євро 2007 року.

Опальний шахіст отримав громадянство Ісландії

Парламент Ісландії проголосував за надання ісландського громадянства опальному американському гросмейстеру Боббі Фішеру, повідомляє Бі-Бі-Сі. Після нетривалих дебатів «за» проголосували 40 депутатів, і лише двоє утрималися. Рішення набуло сили закону негайно. Нині знаменитий шахіст перебуває в Японії. Японська влада затримала його, щоб депортувати до США, де його звинувачують у порушенні режиму економічних санкцій проти Югославії 1992 року. Боббі Фішер користується в Ісландії великою популярністю, оскільки у столиці країни Рейк’явіку 1972 року він виграв матч за звання чемпіона світу з шахів у радянського гросмейстера Бориса Спасського. 1992 року в Югославії Фішер також змагався зі Спасським — і знову успішно. Напередодні другого матчу міністерство фінансів США надіслало Фішеру листа, в якому настійно рекомендувало йому не їхати до Югославії. Однак гросмейстер проігнорував це попередження, а на прес-конференції демонстративно плюнув у листа американського мінфіну.

Скандал через площу Дудаєва

Москва звинуватила міську раду Варшави в підтримці міжнародного тероризму — в зв’язку з її рішенням назвати одне з перехресть польської столиці площею імені Джохара Дудаєва. «Важко розцінити це інакше як образу пам’яті росіян — жертв терактів в Москві та інших містах Росії й фактичний прояв підтримки міжнародному тероризму», — мовиться в заяві МЗС Росії. Назвати площу ім’ям Дудаєва запропонували депутати правої партії «Право та справедливість», що перебуває при владі в міській раді польської столиці. Ініціатива здобула підтримку міського голови Леха Качиньського, однак уряд країни цю ідею не схвалив. Проте, як заявив голова польської дипломатії Адам Ротфельд, уряд не може впливати на рішення влади Варшави. «Хоча в цьому випадку ініціатива належала опозиційним нинішньому польському керівництву силам, доводиться констатувати, що вона вписується в ланцюжок недружніх до нашої країни кроків, прикладом яких стали нещодавні висловлювання офіційних осіб у Варшаві з приводу ліквідації Аслана Масхадова — прямого спадкоємця «справи» Дудаєва, пам’ять якого варшавські «батьки міста» вважають за необхідне та своєчасне увічнити», — зазначено в заяві російських дипломатів. Багато чеченських біженців, які залишили свої оселі через конфлікт у республіці, проживають нині в Польщі.

Королева Камілла?

У разі сходження на престол сина Єлизавети II принца Чарльза його дружина Камілла Паркер-Боулз зможе стати королевою Великої Британії. Це роз’яснення дав від імені уряду міністр із конституційних справ Крістофер Леслі у відповідь на запит одного з депутатів парламенту, повідомляє Інтерфакс. Одруження Чарльза й Камілли призначене на 8 квітня. Весілля планується як приватна подія. На нього запросять тільки родичів та друзів подружжя. Раніше повідомлялося, що Камілла Паркер-Боулз отримає титул герцогині Корнуельської, а у разі сходження Чарльза на престол не стане королевою, а іменуватиметься принцесою- консортом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати