Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

04 жовтня, 00:00

США попереджають Iзраїль про зростання ізоляції в регіоні

Міністр оборони США Леон Панетта, перебуваючи з візитом на Близькому Сході, заявив журналістам, що Ізраїль опиняється дедалі в більшій ізоляції. За його словами, ізраїльська влада має відновити мирні переговори з палестинцями, а також відновити значно зіпсовані останнім часом відносини з Туреччиною та Єгиптом. «Оскільки (Ізраїль) бере на себе ризики з метою досягнення миру, ми зможемо забезпечити (йому) безпеку, необхідну для того, щоб під час переговорів (у ізраїльтян) був простір для маневру», — сказав Панетта. Він також зауважив, що «реальної безпеки можна досягнути лише значними дипломатичними зусиллями, такими, як проектування військової сили». В Ізраїлі в Панетти заплановано зустрічі з прем’єр-міністром країни Біньяміном Нетаньяху та міністром оборони Ехудом Бараком. Після візиту до Ізраїлю Панетта планує зустрітися з головою Палестинської автономії Махмудом Аббасом і прем’єр-міністром Салямом Файядом.

Сирійську національну раду засновано в Туреччині

Представники сирійських опозиційних рухів зібралися в Стамбулі, щоб об’єднати сили в рамках так званої Сирійської національної ради. До неї, поміж інших, увійшли «Брати-мусульмани», «Найвища революційна рада Сирії» й «Організація дамаської декларації». Національна рада розраховує на міжнародну підтримку для зміни режиму. «Інтервенція в будь-якій формі може мати місце лише з дозволу сформованої сьогодні Національної ради. У такому разі ми співпрацюватимемо з міжнародними силами. Без консультацій з нами будь-яке вторгнення буде неприйнятним», — заявив член ради Бурха Галіун. А поки прибічники опозиції всередині Сирії ховають своїх загиблих сподвижників: жертвами зіткнень маніфестантів з поліцією за останні дні стали десятки жителів різних провінцій країни, здебільшого Хама і Хомса. Загалом, за даними ООН, у громадянському протистоянні з березня загинуло 2 тис. 700 осіб, зокрема близько 100 дітей.

Німеччина відзначила День єдності

Учора Німеччина відзначила День німецької єдності — річницю об’єднання країни. Основні заходи з нагоди Дня німецької єдності відбулися у колишній столиці Західної Німеччини — Бонні, який розташовано у Північній Рейн-Вестфалії. Саме ця федеральна земля головує зараз у бундесраті і, отже, приймає свято. В урочистостях взяли участь канцлер Ангела Меркель, президент ФРН Крістіан Вульф, інші відомі політики й високі гості. Відкрилася програма офіційних заходів святковим богослужінням, яке пройшло у церкві Кройцкірхе. У зверненні до нації з нагоди свята Меркель зізналася, що через 21 рік після об’єднання Німеччини відмінності між сходом і заходом країни, як і раніше, великі. За її словами, вони виражаються, зокрема, у масовому відтоку молоді зі східних земель на захід. Також Меркель зазначила, що на сході ФРН більш низький рівень народжуваності, і на даний час показник безробіття у землях, які належали до колишньої НДР, майже у два рази вищий. Водночас німецький лідер переконана, що Німеччина ефективно долає наслідки поділу. Нагадаємо, рівно 21 рік тому землі Бранденбург, Мекленбург-Передня Померанія, Саксонія-Анхальт, Саксонія і Тюрингія, які входили до складу НДР, приєдналися до ФРН. На площі біля будівлі рейхстагу, де зараз засідає бундестаг, тоді було піднято державний прапор Федеративної Республіки. З того часу 3 жовтня у країні стало національним святом і неробочим днем.

Уряд Данії вперше очолила жінка

Прем’єр-міністром Данії вперше в історії країни стала жінка — лідер соціал-демократів Хелле Торнінг-Шмітт. Королева Данії Маргрете II позавчора офіційно призначила Торнінг-Шмітт главою уряду. Торнінг-Шмітт отримала право сформувати уряд, оскільки на парламентських виборах 15 вересня очолюваний її партією «червоний блок» здобув перемогу над ліберально-консервативним «синім блоком». Варто зазначити, що перевага лівих і лівоцентристських сил над правою коаліцією вийшла зовсім невеликою: 89 проти 86 місць. «Синій блок» перебував при владі в Данії протягом останніх десяти років. Хелле Торнінг-Шмітт є лідером Соціал-демократичної партії з 2005 року. Після виборів 2007 року, на яких її партія програла, Торнінг-Шмітт поставила за мету перемогти на наступних. За повідомленнями данських ЗМІ, одним із головних завдань нового уряду буде прийняття пакету заходів для стимулювання економіки. Також від уряду Торнінг-Шмітт чекають безпрецедентних заходів для скорочення викидів вуглекислого газу в атмосферу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати