Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

27 вересня, 00:00

Уеслі Кларк піддав критиці Джорджа Буша

Відставний генерал Уеслі Кларк, який висунув свою кандидатуру в президенти США від Демократичної партії, зміцнив своє лідируюче становище серед усіх 10 претендентів-однопартійців. У четвер він уперше взяв участь у дебатах усіх демократів та справив на аудиторію гарне враження. Багато в чому генерал завдячує цим своїй різкій критиці війни в Іраку, в яку, як він висловився, «нас нерозсудливо втягнув президент Буш». Роз’яснюючи свою позицію, У. Кларк — колишній верховний головнокомандуючий військами НАТО в Європі — наголосив: «Я вважаю, що США повинні взаємодіяти з союзниками. Ми повинні бути хорошим партнером у міжнародному співтоваристві. А силу ми повинні застосовувати тільки у крайньому випадку». Будучи головкомом НАТО, генерал керував воєнними операціями блоку проти Югославії та в американській пресі заслужив репутацію героя. У. Кларк вступив у змагання за Білий дім тільки минулого тижня і не лише одразу ж випередив усіх інших претендентів, які розпочали свої кампанії ще рік тому, але і став, як свідчать опитування громадськості, грізним конкурентом діючого президента- республіканця Джорджа Буша.

У Латвії за геноцид засуджено пенсіонера

Земгальський окружний суд у латвійському місті Єлгаві у п’ятницю оголосив вирок у справі 82-річного громадянина Латвії, колишнього оперуповноваженого міністерства держбезпеки Латвійської РСР Миколи Ларіонова, звинуваченого у геноциді латиського народу. Суд визнав колишнього чекіста винним у злочинах проти людства, зокрема «у складанні та підписанні висновків про висилку осіб на спецпоселення до віддалених північних районів СРСР», мовиться в судовому рішенні. Ларіонова засуджено до п’яти років позбавлення волі у в’язниці закритого типу. У звинувачувальному висновку колишньому чекісту інкриміновано причетність до депортації 504 осіб. Однак Ларіонов своєї провини не визнає. У своєму останньому слові він висловив співчуття родичам засланих, але заявив, що депортація близько 10 тис. жителів Латвії 1949 року була «не його власним рішенням, а наказом уряду Латвійської РСР», повідомило РІА «Новости».

Сильний землетрус у Японії

Дві людини загинули і понад 400 отримали поранення внаслідок серії землетрусів, які сталися вчора в районі японського острова Хоккайдо. В Японії підраховують збитки від одного із найпотужніших за останні кілька років землетрусів. Усім постраждалим уряд обіцяє надати матеріальну допомогу. Перший поштовх силою у 8 балів за шкалою Ріхтера було зафіксовано рано вранці. За ним було ще кілька поштовхів. Щойно почався землетрус, автоматично відключилася місцева ТЕС. У місті Томакомаї на нафтосховищі виникла пожежа. Впоратися з вогнем вдалося лише через 6 годин. Землетрус відчувався і на Південних Курилах, де сила підземних поштовхів сягала 6 балів за шкалою Ріхтера. Жертв немає. Упродовж кількох годин жителі перебували поза домівками, оскільки існувала імовірність того, що Кунашир може зазнати атаки цунамі.

Серба підозрюють у вбивстві Анни Лінд

Михайло Михайлович, уродженець Югославії, затриманий владою Швеції за підозрою у вбивстві міністра закордонних справ країни Анни Лінд, може перебувати під арештом два тижні, поки поліція займається збором доказів. Таке рішення прийняв шведський суд. Затримання 24-річного Михайловича було здійснено в середу в Стокгольмі. Міра упевненості прокуратури в його вині набагато вища, ніж стосовно попереднього підозрюваного, якого звільнили через тиждень після затримання, повідомило Бі-Бі-Сі. Анна Лінд загинула від ножових ран, отриманих внаслідок нападу невідомого в одному зі стокгольмських універмагів 10 вересня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати