Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

26 лютого, 00:00

До Угорщини — за безплатною візою?

Угорщина може розглянути можливість запровадження для українських громадян недорогих, можливо, безплатних віз. Про це повідомив керівник прес-служби МЗС України Сергій Бороденков, посилаючись на слова міністра закордонних справ Угорщини Ласло Ковача. Минулого тижня міністр закордонних справ України Анатолій Зленко на зустрічі в Будапешті поінформував свого угорського колегу про запровадження Польщею безплатних віз для українців і запропонував угорській стороні розглянути це питання. За словами С. Бороденкова, Ласло Ковач відповів, що Угорщина зробить усе можливе для скорочення бюрократичних процедур і лібералізації візового режиму. Ковач не виключає, що «це буде дешевий візовий режим і, найiмовiрнiше, безплатний». Керівник зовнішньополітичного відомства Угорщини підтвердив, що візовий режим з Україною буде запроваджено на максимально пізньому етапі — за півроку до вступу країни до Євросоюзу, тобто з 1 листопада нинішнього року.

МВФ: прогнози невтішні

Міжнародний валютний фонд знизив свій прогноз зростання економіки країн єврозони у 2003 році через негативний вплив воєнних приготувань на рівень ділової активності, повідомив представник міністерства фінансів Італії. Згідно з новим прогнозом, зростання ВВП єврозони становитиме 1,3% проти 2,3%, що очікувалися п’ять місяців тому, коли робився попередній прогноз, передає Інтерфакс. Минулого року ВВП країн єврозони, за офіційними оцінками, збільшився на 0,8%, що стало найнижчим показником за останні десять років. Економіка Німеччини зросла лише на 0,2%, Великої Британії — на 1,7%. Сумніви учасників фінансового ринку і керівників компаній з приводу можливих наслідків розвитку ситуації навколо Іраку справляють «негативний ефект» на економіку США, визнав минулого тижня міністр фінансів США Джон Сноу.

Партія Шарона вступила в коаліцію з «Шинуєм»

Партія Аріеля Шарона «Лікуд», яка здобула перемогу на виборах 28 січня до кнесету, вчора підписала угоду про створення коаліції з центристською партією «Шинуй». За результатами досягнутої угоди, лідер «Шинуя» Йосеф Лапід, імовірно, отримає портфель міністра юстиції в новому уряді Шарона. Загальна кількість міністерських портфелів, що отримали соратники Лапіда, дорівнює п’яти. «Шинуй» стала другою після Національно-релігійної партії депутатською групою, що вступила в коаліцію з «Лікудом». Укладення угоди між Шароном і Лапідом дає «Лікуду» та їхнiм однодумцям просту більшість у кнесеті (61 депутат). Однак у разі приєднання до коаліції Національної єдності позиції Шарона посиляться ще сiмома депутатами.

Гендер для британських чиновників

Метью Томсон, працівник британського бюро з найму персоналу, подав до суду на свою організацію за дискримінацію за статевою ознакою. Його зобов’язали приходити на роботу в краватці — в той же час ніяких вимог до його колег жіночої статі не пред’являлося. Більше того, працівницям дозволялося приходити на роботу в спортивних майках. Як передає Бі-Бі-Сі, одна з його колег навіть прийшла на роботу в майці з емблемою одного з футбольних клубів — і ніяких стягнень не було. «Можливо, жінки і не ходять звичайно в сорочках і в краватках, але я хочу сказати, що правила щодо вбрання взагалі не поширюються на жінок», — заявив Метью Томсон. «У мої обов’язки входить розподіл поштової кореспонденції, друкованих матеріалів, фотокопіювання та розсилання внутрішньої і зовнішньої кореспонденції. Чому мені повинні погрожувати звільненням, якщо я приходжу на роботу без сорочки і краватки?», — говорить він. Вимогу Томсона підтримує профспілка, яка твердить, що ще існує як мінімум 39 подібних справ. Працівникам державного бюро з працевлаштування загрожує штраф у розмірі 10% їхньої платні і навіть звільнення за появу на робочому місці в невідповідному одязі.

...і американських спортсменів

Американський гольфіст Браян Контек, який не потрапив цього року на чемпіонат США, подав заявку на гру в жіночій першості. Заявку було відхилено, хоча одній пані вже дозволили виступати за чоловіків. Після того, як армія та поліція широко розкрили двері прекрасній статі, спорт залишився, мабуть, останнім бастіоном сексизму в сучасному світі. Чоловікам і жінкам як і раніше не дозволено змагатися одним з одними. Французька газета «Фігаро» висловлює припущення, що американська федерація гольфу відмовила Контеку заради порятунку чоловічої честі. Спортивні менеджери не могли допустити, щоб гравець-чоловік зазнав принизливої поразки від жінки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати