Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

07 листопада, 00:00

Кучма вирушив із візитом до Австрії

Президент України Леонід Кучма учора прибув із дводенним офіційним візитом до Австрії. Програмою візиту передбачені зустрічі Кучми з президентом Австрії Томасом Клестілем, головою Національної ради (парламенту) Хайнцем Фішером. Кучма також зустрінеться з представниками української громади, візьме участь у церемонії підключення України до інформаційної наукової мережі. Як раніше повідомляв заступник глави Адміністрації Президента Анатолій Орел, «діловий і прагматичний характер візиту підкреслює увагу, яку глава української держави приділяє його торгово-економічній та інвестиційній тематиці». Керівник управління додав у зв’язку з цим, що Кучма зустрінеться з президентом федеральної палати економіки Австрії і разом з Клестілем візьме участь в україно-австрійському бізнес-форумі. Товарообіг між Україною й Австрією минулого року становив $450 млн., збільшившись більше ніж на 7%, за 8 місяців нинішнього року — $259 млн.

Пентагон збив лазером снаряд

Американська армія оголосила про перше вдале випробування лазера, за допомогою якого вдалося збити в польоті артилерійський снаряд. Це випробування не має прецедентів у військових розробках. Снаряд довжиною 66 см було збито Тактичним мобільним високоенергетичним лазером (в англійському скороченні MTHEL), розробленим спільно сухопутними силами США та міністерством оборони Ізраїлю за участю компанії «Ті-Ар-Дабл-Ю». В офіційному повідомленні сухопутних сил США зазначається, що цей експеримент «довів, що лазер здатен знищити навіть артилерійський снаряд, що летить на надзвуковій швидкості». Поява лазерів такого типу «здатна змінити становище на полі бою», відзначається в документі. Снаряд було уражено через кілька секунд після застосування лазера. Раніше цю систему перевіряли проти заряду, що використовується в установках залпового вогню типу «Катюша». Однак, зазначається в повідомленні, снаряд збити набагато важче, оскільки він не випромінює теплову енергію.

Колумбія просить США допомогти втримати наркобаронів у в’язниці

Колумбійський уряд звернувся до Вашингтона за підтримкою в запобіганні достроковому звільненню двох братів, які свого часу керували найбільшим наркокартелем світу. Минулого тижня один із місцевих суддів — Педро Суарез — приголомшив всю націю, прийнявши рішення про дострокове звільнення Мігеля та Хільберто Родрігес Оріхуела, лідерів колишнього «картелю Калі». Брати відсиділи лише половину призначеного їм терміну, але суддя наказав амністувати їх за «гарну поведінку та активну участь у навчально-трудовiй програмі в’язниці», повідомляє Рейтер. Виконання цього наказу, що ризикує викликати міжнародний скандал, було призупинено безпосередньо нещодавно обраним президентом Колумбії Альваро Урібе. Він наказав перевірити можливість підкупу чи тиску на суддю та керівництво в’язниці, а також звернувся за допомогою до США з надією на те, що дані, які дозволять пред’явити братам Оріхуела нові обвинувачення, зможе подати американське Управління з боротьби із наркотиками. Ні президент, ні уряд Колумбії формально не мають права на подібні дії через чітке розмежування повноважень судової та виконавчої влади країни. Тому Урібе опинився між загрозою втратити підтримку США, з одного боку, і різкою критикою у правлячих колах самої Колумбії. Картель Калі у 90-х тримав у своїх руках більшу частину наркопромисловості Колумбії, експортуючи в рік, за даними Управління з боротьби із наркотиками США, по 580 тонн кокаїну і «заробивши» за десятиліття понад 7 мільярдів доларів. У 1995 році його керівників, братів Оріхуела, було заарештовано за обвинуваченням у торгівлі наркотиками і засуджено на 17 і 15 років відповідно. Тоді вимогу Сполучених Штатів про їхню екстрадицію не було виконано через прийнятий у 1991 році в Колумбії мораторій на видачу злочинців іншим державам (скасований у 1997-му), повiдомляє Віктор ТРЕГУБОВ .

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати