Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

20 квітня, 00:00

П’ятеро загиблих у міланській трагедії

Внаслідок трагедії, що сталася у четвер увечері в Мілані, коли легкий туристичний літак врізався у найбільший хмарочос у центрі цього італійського міста, загинули загалом 5 людей, близько 60 було поранено, із них 26 госпіталізовано. Версія про терористичний акт виключена. Серед загиблих — пілот літака, 67-річний Джіно Фазуло, який мав італійське та швейцарське громадянство. Слідчі почали вивчати причини того, що сталося. За даними державної телерадіокомпанії RAI, аварію спричинило, швидше за все, непорозуміння між пілотом та авіадиспетчером.

Коштуніца за нову державу

Президент Югославії Воїслав Коштуніца закликав членів федерального парламенту схвалити угоду, згідно з якою Югославську Федерацію буде видозмінено у Союз Сербії та Чорногорії. Виступаючи на спільній сесії обох палат парламенту, президент Коштуніца сказав, що цей проект привнесе стабільність і завершить процес розпаду на Балканах. Очікується, що угоду, яку вже підтримали асамблеї Сербії та Чорногорії, схвалить і федеральний парламент. Проект надає Сербії та Чорногорії значний ступінь автономії, а також можливість виходу із союзу через три роки. Якщо федеральний парламент схвалить угоду, спеціальна комісія почне роботу над проектом конституції нової союзної держави.

Помер Тур Хейєрдал

У віці 87 років помер знаменитий норвезький мандрівник і вчений Тур Хейєрдал. Минулого тижня він відмовився від лікування злоякісної пухлини мозку і повернувся у свій будинок на півночі Італії, щоб закінчити дні в оточенні рідних. «Він задоволений своїм життям. Він щасливий, залишаючи після себе щасливу сім’ю», — сказав незадовго до смерті славнозвісного норвежця його син. Тур Хейєрдал здобув всесвітню популярність завдяки експедиції на плоту «Кон-Тікі», яку він здійснив 1947 року із чотирма іншими норвежцями та одним шведом. Ведений вітрами та течіями пліт із бальзового дерева перетнув Тихий океан від Перу до Полінезії. Знятий мандрівниками документальний фільм про це плавання отримав «Оскара», а написана Хейєрдалом книга стала світовим бестселером. Потім були експедиції на човнах «Ра», «Ра-2» та «Тігріс» із міжнародними екіпажами. В одній із них взяв участь відомий російський мандрівник Юрій Сенкевич. Останніми роками Хейєрдал, проголошений у себе на батьківщині «людиною століття», активно виступав на захист навколишнього середовища, вважаючи, що його забруднення загрожує катастрофою всьому людству.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати