Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

04 вересня, 00:00

На Кіпр — без візи?

«Незабаром ми матимемо із Кіпром безвізовий режим», — сказав «Дню» почесний консул Кіпру в Україні Юрій Гетьманенко. Щоправда, поки що невідомо, коли буде підписано необхідні домовленості. Однак таке «питання уже обговорювалося на нараді із міністром закордонних справ Борисом Тарасюком», — додав Юрій Іванович. Місяць тому на Кіпрі було відкрито консульство України, через відсутність якого раніше Київ не мав змоги вести переговори про зняття візового режиму. Посол Республіки Кіпр в Україні за сумісництвом Платон Кірікакідес, який перебував 2-го вересня в Києві з прощальним візитом, зазначив на зустрічі із журналістами: «Поки що в цьому плані нас стримують деякі положення Шенгенської угоди. Але ми завжди раді бачити українців на Кіпрі». До речі, цього року, згідно з інформацією консульства Кіпру, на острові відпочивало майже 7000 українських туристів, повідомляє Сергій СОЛОДКИЙ.

У Польщі ухвалено закон про реституцію

Польський уряд ухвалив закон про реституцію, тобто — повернення конфіскованого від 1944 до 1962 року майна його колишнім власникам. У тих випадках, коли власність повернути неможливо, йдеться в законі, колишні власники отримають половину її вартості через обмежені фінансові ресурси. Бо інакше Польщу «завалили» б численними позовами на загальну суму від $27,5 до 32,5 млрд., що майже дорівнює річному бюджету країни, вважають коментатори. Причому йдеться не про готівку, а про цінні папери — державні облігації, загальна сума яких оцінюється у $8 млрд. Такою нагодою можуть скористатися особи, які на час конфіскації були громадянами ПНР, за винятком німців, яких було вислано з Польщі після Другої світової війни. Цей закон має ще ухвалити парламент та президент Александр Кваснєвський.

Лейбористів звинувачено в розтринькуванні грошей

Третя за величиною у Великій Британії опозиційна партія Ліберальних демократів заявила, що уряд витрачає щомісяця понад 1 мільйон фунтів стерлінгів на проведення власних опитувань громадської думки, дві третини з яких ніколи не публікуються. Речник ліберал-демократів Дон Фостер висловив стурбованість тим, що уряд витрачає публічні гроші на те, щоб розробляти політику Лейбористської партії. Речник кабінету прем'єр-міністра заявила, що ці дослідження є частиною діяльності уряду, який консультується з громадськістю аби надавати кращі послуги.

Хорватія видає військового злочинця

Хорватський суд ухвалив видати Міжнародному трибуналові в Гаазі боснійського хорвата Младена Налетіліча, якого звинувачено в скоєнні військових злочинів. Налетіліч, відомий за прізвиськом «Тута», командував напіввійськовим формуванням «Батальйон засуджених», який чинив звірства проти мусульман під час війни в Боснії і Герцеговині. Загреб також звинуватив 52-річного Налетіліча у багатьох злочинах і наполягав на власному праві здійснити суд над ним. Трибунал це зустрів дуже несхвально, а Рада Безпеки ООН навіть розглядала питання про запровадження санкцій проти Хорватії. Зрештою Загреб поступився. Сам же звинувачений стверджує про невинність і заявляє, що захищав батьківщину від злочинності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати