Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

07 липня, 00:00
У Північній Ірландії війська розганяють демонстрації

Групи молодиків із протестантів та католиків Північної Ірландії воюють між собою та з армійськими підрозділами і поліцією. Католики барикадують вулиці, щоби зашкодити лояльним до британського правління протестантам здійснити свій традиційний щорічний марш католицькими кварталами північноірландських міст, який має нагадати про перемогу протестантського короля Вільгельма Оранського над католиками 1690 року. Мирна угода, що забезпечить для католиків додаткові права щодо управління провінцією, викликає незадоволення «оранжистів»-протестантів. Минулого тижня вони підпалили десять католицьких костьолів.

Демократія прийде до Нігерії

Учора американська місія прибула до столиці цієї африканської країни. Вона стала найбільшою з часу перебрання влади військовими 1993 року, а метою її є «швидка реінтеграція країни до світового співтовариства». Очолює делегацію заступник держсекретаря США Томас Пікерінг, що показує, наскільки Сполучені Штати зацікавлені в розвитку відносин зі своїм найбільшим торгівельним партнером на континенті. Перспектива демократичного розвитку Нігерії стала реальною після того, як владу перебрав.

Литва оголосила про скарб

Литва нарешті оголосила про віднайдення скарбу ювелірних виробів, вартість якого може зрівнятися з капіталом усіх нинішніх банків країни через 13 років після його знайдення. З 1985 року таємницю скарбу знали й зберігали лише декілька чоловік, оскільки, як повідомив Ромуалдас Будрис, тоді була небезпека вивезення цінностей до Москви. Знахідка містить скарби Вільнюського Архикафедрального собору, закладеного 1387 року, коли язичницька Литва прийняла християнство. Після Першої світової війни історики та музейні працівники безрезультатно намагалися виявити ці шедеври в Росії, Польщі та інших країнах.

Каталонська башта

Спроба «побудувати» десятий поверх цієї піраміди виявилася невдалою. Проте ці люди не відмовляються від подальших кроків: жителі міста Терасса, що неподалік Барселони, як і всі каталонці, мають давню традицію такого «будівництва»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати