Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

16 серпня, 00:00

Екс-прем’єр Сирії передрік швидкий крах режиму Асада

Колишній прем’єр-міністр Сирії Ріяд Хіджаб, який утік минулого тижня до Йорданії, засудив нинішній уряд країни, заявивши, що «режим Башара Асада близький до розпаду». У зверненні, переданому йорданським телебаченням, Хіджаб сказав, що керівництво Сирії зазнало краху в економічному, військовому й моральному плані, й зараз контролює не більш як 30% території країни. Колишній прем’єр закликав опозиційні сили за кордоном об’єднатися, а сирійську армію — «наслідувати приклад єгипетських і туніських військових, що перейшли на бік населення». «У Сирії є велика кількість чиновників, які вичікують потрібного моменту, щоб перейти на бік повстанців», — додав політик. При цьому він підкреслив, що вливається в лави опозиції «не як керівник, а як простий солдат». Це було перше публічне інтерв’ю Хіджаба відтоді, як він покинув країну. У відповідь на цей виступ США зняли накладені на нього санкції. Зауважимо, що Ріяд Хіджаб є найбільш високопоставленим представником сирійського керівництва, котрий втік з країни під час конфлікту, що триває з березня 2011 року.

Австралія відмовилася видати Угорщині нацистського злочинця

Верховний суд Австралії відмовився видати Угорщині 90-річного Чарльза Зентая, підозрюваного в нацистських злочинах. Як повідомляє AFP, суд мотивував своє рішення тим, що терміну «військові злочини», в здійсненні яких Будапешт звинувачує Зентая, не існувало в угорському законодавстві на момент їх передбачуваного скоєння, тобто під час Другої світової війни. За версією звинувачення, 1944 року Зентай убив у Будапешті єврейського підлітка за відмову носити на одязі жовту зірку. Судове переслідування Зентая почалося 2004 року з подачі правозахисної організації Центр Симона Візенталя, що спеціалізується на розшуку нацистських злочинців у всьому світі, а його екстрадиції Угорщина вперше офіційно почала вимагати рік потому. Нагадаємо, що 2009 року австралійський уряд прийняв рішення про видачу Зентая Угорщині, проте це рішення було заблоковане федеральним судом, куди звернувся обвинувачений. Влада Австралії, у свою чергу, намагалася оскаржити рішення федерального суду у Верховному суді.

У США набирає чинності нова програма для нелегалів

Учора в США набрали чинності нові правила для іммігрантів, що нелегально прибули до країни в юному віці. Згідно з ними, віднині вони зможуть залишатися в країні на законній підставі. Нова програма дає можливість отримати документи на дворічне перебування в США з правом працювати й отримувати фінансову допомогу для навчання. Це можна буде робити багаторазово, проте подібний статус не дозволяє з часом отримати американське громадянство. Президент США Барак Обама ввів це правило прямим указом, після того як конгресмени відкинули пропозиції щодо комплексної імміграційної реформи.

У Аргентині розпочався суд над екс-президентом

У Буенос-Айресі розпочався суд над колишнім президентом Аргентини Фернандо де ла Руа. Як повідомляє La Nacion, колишній глава держави звинувачується в підкупі сенаторів 2000 року заради прийняття непопулярної трудової реформи. За даними Noticias Argentinas, сума підкупу становила 5 тис. доларів. За версією слідства, де ла Руа підкуповував членів Сенату задля того, щоб вони схвалили нове трудове законодавство, яке позбавляє працівників багатьох прав. Перетворення проводилися для того, щоб країна могла отримати кредит від МВФ, що вимагав скорочення державного сектора. Окрім де ла Руа на лаві підсудних опинилися сім колишніх чиновників. Йдеться про колишніх главу аргентинського розвідвідомства SIDE Фернандо де Сантібаньєсе, міністра праці Альберто Фламаріке, секретаря парламенту Маріо Понтакарто, а також чотирьох сенаторів.

Угорщина: лідер крайніх правих подав у відставку через скандал щодо його походження

Політична кар’єра одного з лідерів крайнє правої партії За кращу Угорщину (Йоббік) виявилася на межі краху після того, як стало відомо, що батьки матері політика були євреями. 30-річний Ксанад Шегеді вважався висхідною зіркою угорської політики, пише інтернет-видання Thestar.com. Він прославився тим, що звинувачував євреїв у «скупці» країни й оскверненні національних символів Угорщини. Проте кар’єра Шегеді пішла під укіс після того, як у ЗМІ потрапив датований 2010 роком аудіозапис, на якому колишній засуджений Золтан Амбрус повідомляє політику, що в нього є документи, які підтверджують єврейське походження Шегеді. У відповідь лідер ультраправих пропонує Амбрусу за мовчання гроші або роботу в структурах Євросоюзу. Після тижня чуток Шегеді визнав у червні, що його бабуся вижила в Освенцимі, а його дід — ветеран виправно-трудових таборів. При цьому політик заявив, що є 100%-м угорцем єврейського походження. Він також вибачився за свої заяви, які, можливо, образили єврейський народ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати