Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

05 грудня, 00:00

У ХДС нова програма

Генеральний секретар ХДС Роберт Профалла і голова партії канцлер ФРН Ангела Меркель презентували нову програму Християнсько-демократичного союзу. У прийнятому 3 грудня в Гамбурзі на з’їзді партії документі декларуються такі цінності, як свобода, солідарність і справедливість, а також прихильність до ідеї соціальної ринкової економіки й етичних основ християнства. Проте в програмі-2007 консерватори дещо модернізували поняття «родина». Шлюб як і раніше вважається «кращою і найбільш надійною основою» для родини, проте відтепер право на існування мають і інші форми сімейного союзу. Правда, поки ХДС не готовий визнати одно- і двостатеві шлюби рівноцінними. Консерватори виступають за сильнішу інтеграцію дошкільної і шкільної освіти. Уперше ХДС підтримує ідею безкоштовних місць у дитячих садках. Підтримуючи поставлену спільно з соціал-демократами мету скоротити до 2020 року викиди СО2 на 30%, ХДС виступає за продовження терміну роботи атомних електростанцій, що суперечить коаліційному договору. Крім того, натомість формулювання: «Німеччина не є країною іммігрантів» у програму записано: «Німеччина — країна інтеграції».

Буша закликають зблизитися з Іраном

Американська Демократична партія закликала переглянути політику США щодо Ірану. Це сталося після публікації засекреченої раніше доповіді, автори якої стверджують, що Іран ще 2003 року припинив роботи зі створення ядерної зброї. Лідер демократів у сенаті Гаррі Рід висловив надію на те, що Білий дім вживе необхідних заходів для налагодження контактів з Іраном. На думку Ріда, адміністрація Буша має взяти приклад з Рейгана, який пішов на зближення з Радянським Союзом. Тим часом, високопоставлений радник президента Буша заявив, що, незважаючи на опубліковані в доповіді дані, ризик появи в Ірану атомної бомби залишається високим. Зараз щодо Ірану діють санкції Ради Безпеки ООН, яка вимагає від Тегерана припинення збагачення урану. Крім того, санкції проти Ірану ввели США.

Доручення короля Бельгії

Король бельгійців Альберт II доручив Гі Верхофстадту, тимчасово виконуючому обов’язки прем’єр-міністра Бельгії, в терміновому порядку надати пропозиції щодо виведення країни із затяжної політичної кризи. Криза загострилася після того, як 1 грудня монарх прийняв відставку кандидата в прем’єр-міністри Бельгії, фламандського політика Іва Летерма, який вирішив відмовитися від дорученої йому монархом місії формування нового уряду країни. Бельгія живе без уряду вже шість місяців. «Яблуком розбрату» між потенційними партнерами по урядовій коаліції з самого початку стала пропозиція Летерма про надання більшої самостійності бельгійським регіонам.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати