Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

11 вересня, 00:00

Данія виділить Україні 13 млн. євро на підтримку реформ

Данія збирається виділити Україні 13 млн. євро на технічну підтримку реформ державного сектора. Відповідну угоду між урядами підписав міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов і посол Данії в Україні Уффе Андерссон Балсльов. Згідно з документом, кошти призначені на підтримку проектів у сфері реформування державної служби, зокрема, на поліпшення роботи з персоналом, підготовку вищого корпусу державної служби, а також на створення системи електронного керівництва. Проект фінансування розрахований на чотири роки й він засновується на політичних і економічних дослідженнях, проведених раніше в Україні. Кошти почнуть надходити вже з листопада 2007 року. За словами посла Данії, проект реалізовуватиметься з урядом України незалежно від того, яким буде його склад після виборів у Верховну Раду. «Ми хочемо, щоб наша підтримка допомогла досягнути консенсусу між політичними силами», — заявив він. Процес реформування в Україні підтримується й іншими країнами, наприклад, Канада збирається виділити українській стороні $16 млн. технічної допомоги на реформи у сфері юстиції та підтримку електоральних процесів.

Генсек НАТО за зміцнення зв’язків із РФ

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер закликав до зміцнення зв’язків між Росією та країнами західного оборонного блоку після того, як напередодні британські винищувачі піднялися в повітря, щоб зустріти патруль російських бомбардувальників. Відносини між НАТО й Росією залишаються недостатньо дружніми й потребують зміцнення, зазначив він. «Якщо ми подивимося на недавні дії Росії, то побачимо, що, незважаючи на десятиріччя роботи, у відносинах НАТО й Росії зберігаються стереотипи часів «холодної війни». Нам потрібно подолати це», — заявив він у промові на конференції в Женеві в п’ятницю ввечері. «Ми не можемо допустити того, щоб короткострокові тактичні розрахунки піддавали ризику довгострокове стратегічне партнерство», — додав голова НАТО.

Ірак вимагає у сусідів підтримки в боротьбі проти тероризму

Прем’єр-міністр Іраку Нурі Маліки піддав критиці сусідні країни за «втручання у внутрішні справи країни». З аналогічними звинуваченнями виступив і іракський міністр закордонних справ Хошияр Зебарі. Він закликав межуючі з Іраком держави вжити конкретних заходів щодо припинення проникнення в країну бойовиків. «Необхідний активний і практичний внесок у контроль над кордонами й заборону на проникнення терористів і злочинців на територію Іраку», — заявив міністр. За його словами, багато які країни зазначають, що виступають за стабільність в Іраку, за цілісність країни, однак, разом із тим, різними способами втручаються у внутрішні справи. Звертаючись до представників Сирії, Ірану та інших країн на присвяченій питанням безпеки конференції в Багдаді, голова зовнішньополітичного відомства Іраку попередив, що якщо бойовиків не зупинити, насильство може розповсюдитися по всьому регіону. «Незважаючи на те, що ми приділяємо особливу увагу національній єдності в Іраку, нам також потрібно об’єднуватися з нашими сусідами й міжнародним співтовариством, — зазначив Зебарі. — Для нас це складний час і нам потрібна ваша підтримка».

Лідери АТЕС за вироблення угоди про світову торгівлю до кінця року

Лідери країн Азіатсько-тихоокеанського регіону закликали учасників переговорів про світову торгівлю виробити основні принципи торгового договору до кінця року. Цей заклик знайшов відображення в підсумковій декларації учасників дводенного самміту форуму Азіатсько-тихоокеанського економічного співробітництва, що проходив у Сіднеї, повідомив прем’єр-міністр Австралії Джон Говард. За його словами, представники країн АТЕС виступили на підтримку Дохійського раунду й закликали всіх його учасників відновити зусилля з метою досягнення результату. При цьому він підкреслив, що двома пріоритетними сферами є сільське господарство й промислова продукція. Лідери АТЕС домовилися поглиблювати регіональну економічну інтеграцію й продовжувати вивчати можливість створення зони вільної торгівлі в регіоні. Президент США Джордж Буш закликав учасників АТЕС виступити з підтримкою переговорів про лібералізацію світової торгівлі, назвавши Дохійський раунд обговорень нагодою, що виникає «раз у сто років». Директор Світової організації торгівлі (СОТ) Паскаль Ламі також закликає дипломатів виробити узгоджене рішення й завершити переговори до кінця цього року.

ЄС збирається зробити жорсткішими відносини з Москвою

Євросоюз повинен проводити жорсткішу політику щодо Росії, заявили міністри закордонних справ країн співтовариства. Зокрема, деякі країн ЄС виразили своє здивування тим, що Брюссель не відреагував на «ракетний інцидент» між Москвою й Тбілісі, а також вони побоюються використання Росією своїх енергетичних ресурсів, як зброї для впливу на внутрішню політику євроспівтовариства. Глави зовнішньополітичних відомств Євросоюзу переконані, що Москва повинна поводитися відповідальніше. «Ми хочемо конструктивних відносин із Росією, але ми хочемо, щоб і Росія продемонструвала відповідальність», — заявив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Мілібенд. Хоч ЄС і може значно вплинути на процес вступу РФ у СОТ, Польща не виключає можливості блокування цього процесу в тому випадку, якщо Росія не відмінить ембарго на поставки продукції польського сільського господарства. Незважаючи на зростання торгівлі з Росією на 20% у рік, в ЄС виникає все більше запитань щодо дотримання прав людини й демократії в Росії, зазначила комісар ЄС із зовнішньої політики Беніта Ферреро-Вальднер.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати