Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

22 березня, 00:00

Єлизавета II обіцяє служити народові з «новою силою»

Королева Великобританії Єлизавета II пообіцяла «з новою силою присвятити себе служінню» країні та її народові в промові перед обома палатами британського парламенту на честь 60-річчя свого перебування на троні. Святкування діамантового ювілею королеви почалося в лютому й досягне апогею в червні, коли воно триватиме чотири дні. У своїй промові королева подякувала спікерові палати громад Джонові Беркоу та спікерові палати лордів баронесі Д’Соузі за привітання, а також членам родини за багаторічну підтримку. «Підтримка моєї родини, усіх її поколінь, була неоціненною, — сказала Єлизавета II й підкреслила роль її чоловіка, герцога Единбурзького: «Принц Філіп, відомий своїм неприйняттям різних компліментів, весь цей час був джерелом сили й мудрим порадником». Королева зазначила, що їй «пощастило стати свідком славних сторінок» британської історії, і пригадала королеву Вікторію — єдиного монарха, який до неї відзначив діамантовий ювілей на британському троні. Під час виступу королеви в парламенті були присутні прем’єр-міністр Девід Кемерон, глава ліберал-демократів Нік Клегг і лідер опозиції Ед Міллібенд, а також колишні прем’єр-міністри.

Сильний землетрус у Мексиці: зруйновано сотні будинків

Неподалік від мексиканського курорту Акапулько, на узбережжі Тихого океану, було зафіксовано сильний землетрус. За даними Геологічної служби США, магнітуда землетрусу становить 7,4. Епіцентр був за 25 км від міста Ометепек, штат Герреро, де, за інформацією місцевої влади, пошкоджено й зруйновано не менш ніж 800 будинків. Як передає Бі-Бі-Сі, усім містом розносилося виття сирен, у небі кружляли поліцейські вертольоти. Повідомлень про жертви наразі не надходило. Влада розпорядилася перевірити всі школи й громадські установи в Ометепеку та околицях. Є інформація про те, що в Мехіко в результаті землетрусу на мікроавтобус обвалився пішохідний міст. Зважаючи на все, і там обійшлося без жертв. Міський голова Мехіко Марсело Ебрард повідомив на своїй сторіночці мікроблогів у Twitter, що, за його даними, система водопостачання й інші «стратегічні служби» не відчувають проблем у роботі. Проте надходять повідомлення про порушений мобільний зв’язок і відсутність електрики в низці районів. Ремонтники відновлюють пошкоджені шосе й залізничні колії. За первинними оцінками експертів, загальні збитки від землетрусу не перевищують 100 млн.дол.

В Iзраїлі вимагають відставки Ештон, та говорить, що її невірно зрозуміли

Влада Ізраїлю закликає главу європейської дипломатії баронесу Кетрін Ештон піти у відставку, або відмовитися від порівнянь убивства єврейських дітей у Тулузі з загибеллю палестинських дітей у секторі Газа. «Вона більше не може займати свій пост», — сказав віце-прем’єр Ізраїлю, глава МВС країни Еліяху Ішай. Ізраїльський прем’єр-міністр Беньямін Нетаньяху, що перебував в університеті «Техніон» у Хайфі, також прокоментував вислови Ештон: «Моє особливе обурення викликало порівняння цілеспрямованого, навмисного вбивства дітей із точковими, захисними діями Сил оборони Ізраїлю, що передбачають ліквідацію терористів, які часом використовують дітей як живий щит». Напередодні представник ЄС з питань зовнішньої політики виступала на зустрічі з палестинською молоддю в Брюсселі і поставила в один шерег декілька трагічних подій останнього часу. Вже у вівторок в спеціальному роз’ясненні Ештон заявила, що її слова спотворили і вона не намагалася порівнювати ситуацію в Газі зі вбивством єврейських дітей у Тулузі і лише перерахувала події, в яких гинуть неповнолітні.

Спецоперація в Тулузі. Підозрюваний каже про зв’язки з «Аль-Каїдою»

Французька поліція оточила будинок в Тулузі, де, ймовірно, перебуває підозрюваний в обстрілі єврейської школи в Тулузі. Нагадаємо, за 10 днів в результаті трьох нападів на півдні Франції було вбито 7 осіб. Міністр внутрішніх справ Франції Клод Геан повідомив журналістів, що людина, яка перебуває в будинку в облозі, зізналася в належності до «Аль-Каїди». Його звуть Мохаммед Мера, він громадянин Франції алжирського походження. За його словами, під час операції вже поранено двох поліціянтів. На місце проведення операції доправили матір 24-річного підозрюваного, аби допомогти поліціянтам вести з ним переговори. Його брата зарештовано, сказав Геан. Міністр заявив в інтерв’ю французькому телебаченню, що ця людина повідомила поліції про своє бажання «помститися за палестинських дітей». Як сказав підозрюваний, він також «засуджує французькі злочини» в Афганістані. «Після перших двох нападів внутрішня розвідка Франції спостерігала за ним... Потім під час розслідування з’явилися вирішальні докази», — наводить слова неназваної офіційної особи агенція Франс Прес. Поліція в касках і бронежилетах оточила житловий район Тулузи, де відбувається операція, розповів один з очевидців газеті «Ліберасьйон».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати