Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

07 листопада, 00:00

Ахмадінеджад і Лукашенко стали соратниками

«Іран зацікавлений у співпраці з Білоруссю і готовий розвивати взаємодію в усіх сферах, — сказав президент Iрану Махмуд Ахмадінеджад. — Білорусь і Іран є могутніми та незалежними країнами, між ними прекрасні відносини. У цей час двостороння взаємодія розвивається, — зазначив іранський президент. — Наші країни рішуче хочуть розвивати співпрацю, і я впевнений, що візит президента Білорусі буде початком нового етапу у відносинах між двома державами», — сказав він. Ахмадінеджад наголосив, що Білорусь та Іран мають спільні погляди на міжнародні проблеми. Він повідомив, що за підсумками переговорів у Мінську планується укласти угоди про розвиток контактів у галузі промисловості, освіти, науки, технологій та інших сферах.

Рахмонов наближається до третього терміну

Нинішній президент Таджикистану Емомалі Рахмонов має всі шанси втретє бути обраним на посаду голови держави. Попри те, що в президентських перегонах беруть участь п'ять кандидатів, усі спостерігачі вважають саме Рахмонова фаворитом на президентських виборах, які відбулися вчора в Таджикистані. Голосуючи на своїй виборчій дільниці, він відкинув критику на адресу виборів Організації з безпеки та співпраці в Європі (ОБСЄ), представники якої обвинувачують владу Таджикистану в порушенні демократичних норм. «Таджикистан — це країна, де понад 99% мешканців — мусульмани. У нас зовсім інша культура. Це треба враховувати», — заявив Рахмонов. На минулих виборах, що відбувалися в Таджикистані в 1999 році, нинішній президент Емомалі Рахмонов отримав 96,4% голосів.

Ортега повертається до влади

Згідно з першими результатами президентських виборів у Нікарагуа, через 16 років до влади в цій країні може знову прийти колишній президент країни Даніель Ортега, який мав репутацію революціонера-марксиста. Результати підрахунку голосів приблизно на 7% виборчих дільниць свідчать, що Ортега отримав 40,8% голосів. Якщо така тенденція збережеться, цього вистачить, щоб уникнути другого туру голосування. Лідер Сандиністського фронту національного визволення Даніель Ортега був президентом Нікарагуа в 1985 — 1990 рр., коли ця країна переживала внутрішній збройний конфлікт, у якому загинули майже 30 тисяч осіб. Нинішні вибори в Нікарагуа викликають підвищений міжнародний інтерес, оскільки їх результат прямо впливає на розклад сил у центральноамериканському регіоні.

Проді за централізацію енергомережі Європи

Прем'єр-міністр Італії Романо Проді закликав створити загальноєвропейське енергетичне управління, щоб уникнути серйозних перебоїв із подачею електрики в європейських країнах. «Я вбачаю суперечність у наявності єдиної європейської енергомережі за відсутності центрального енергетичного управління. Це в якійсь мірі абсурдно», — зазначив Проді. Причиною такої заяви став нещодавній збій в електромережі Німеччині, в результаті якого без електрики залишилися мільйони чоловік у кількох країнах Західної Європи. Збій стався в Кельні, а потім поширився на частини Франції, Італії, Іспанії, Австрії, Бельгії, Голландії та Хорватії. Як повідомила німецька енергетична компанія E. ON, попереднє розслідування показало, що збій стався через перевантаження в мережі на північному заході Німеччини. Робота більшої частини мереж була відновлена вже протягом двох годин після першого збою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати