Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

16 лютого, 00:00

Бахрейн відзначив роковини заворушень арештами й зіткненнями

Акціями протестів і зіткненнями між демонстрантами й поліцією Бахрейн відзначив перші роковини заворушень проти керівництва країни. Сили безпеки Бахрейну придушили спроби демонстрантів пробитися до центрального в столиці Перлинного майдану, з якого рік тому почалися виступи шиїтської опозиції проти суннітської династії Аль Халіфа, яка править у королівстві. Проти маніфестантів, які закидали поліцейських камінням та пляшками із запальною сумішшю, поліцейські застосували сльозогінний газ і шумові гранати. За повідомленнями АFP, поліція затримала 150 людей, у тому числі жінок та дітей, віком від 13 до 16 років. Рівно рік тому Перлинний майдан став центром опозиції. Влаштований на ньому табір протримався один місяць, після чого його було знесено за розпорядженням влади — було демонтовано й монумент, на вершині якого стояла куля, що символізувала перлину.

Обама закликав майбутнього лідера КНР вести чесну гру

Президент Сполучених Штатів Барак Обама на зустрічі з прем’єр-міністром Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном, який вважається спадкоємцем нинішнього голови КНР Ху Цзіньтао, у Вашингтоні заявив, що Пекін повинен вести чесну гру в міжнародній торгівлі. «Ми хочемо працювати разом з Китаєм і домагатися того, щоб усі грали за одними й тими ж правилами, коли справа стосується світової економічної системи, — заявив Обама. — Для цього в тому числі необхідно забезпечити збалансовану торгівлю не лише між США і Китаєм, але і в усьому світі». Він також зайняв тверду позицію і з питань дотримання прав людини та висловив розчарування ухвалою Пекіна накласти вето на резолюцію ООН щодо Сирії. У той же час, глава Білого дому запевнив, що для США є «життєво важливим» підтримувати добрі стосунки з Пекіном. Цзіньпін у відповідь висловив надію, що його візит зміцнить взаєморозуміння і дружбу між двома державами.

Заступник генсека НАТО: «Партнерство з Україною — це не розкіш, а необхідність»

«Ми вважаємо, що партнерство з Україною, — це не розкіш, а необхідність. Ми хочемо, щоб Україна активніше брала участь у розробці операцій НАТО, в яких вона задіяна чи збирається бути задіяною. Ми не хочемо втратити взаємосумісність, яка вже існує між збройними силами Альянсу та України». Про це вчора заявив заступник генсека НАТО з питань нових викликів — Джемі Шеа — під час круглого столу — «Безпека у XXI столітті: виклики та механізми забезпечення», який проводив у Верховній Раді комітет з питань європейської інтеграції спільно з Центром інформації та документації НАТО в Україні. За його словами, навіть тепер, коли нинішня українська влада відмовилася від членства в Альянсі, існує багато можливостей для співпраці. Більше того, додав пан Шеа, зважаючи на те, що Україна прагне інтегруватися в ЄС, співпраця з НАТО дуже корисна Києву, оскільки партнерство з Альянсом є свідченням довіри та стабільності. На його думку, Україна зацікавлена в еволюції протиракетної оборони НАТО й може в майбутньому стати партнером у цьому проекті. У своєму виступі в режимі відеоконференції заступник генсека торкнувся питань, які обговорюватимуться на саміті НАТО, який відбудеться наприкінці травня в Чикаго. Зокрема, він відзначив таке: «Зважаючи на те, що багато країн ЄС, а також США вдаються останнім часом до бюджетних скорочень, в тому числі скорочень видатків на оборону, на саміті в Чикаго буде приділено багато уваги виробленню нової стратегії, яка передбачатиме максимальне використання існуючих можливостей союзників і партнерів Альянсу: звичайних озброєнь, ядерної зброї та протиракетної оборони». Або, інакше кажучи, додав він, зараз найголовніше завдання, що стоїть перед НАТО, — як у вік жорстких заходів економії адаптуватися до нових викликів.Пан Шеа звернув увагу на те, що в той час, коли в ЄС і США відбуваються скорочення видатків на оборону, Китай збільшує затрати на оборону, Росія — теж, причому майже удвічі, а Індія — на 150 відсотків. Він висловив сподівання, що фінансова криза змусить союзників по Альянсу ефективніше використовувати наявні можливості, відповідно до запропонованої торік генсеком НАТО Андерсом Фог Расмуссеном концепції «розумна оборона», повідомляє Микола СІРУК, «День».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати