Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко/ПЛАНЕТА

18 лютого, 00:00

Трагедія в Чикаго

Не менше як 21 особа загинула в тисняві в чиказькому нічному клубі Epitome, повідомляє Рейтер. За наявними повідомленнями, у приміщенні клубу було розпилено сльозоточивий газ, унаслідок чого почалася паніка і всі ринулися до виходів. Зі слів співробітників рятувальних служб, загиблих, очевидно, задавив натовп. Десятки людей отримали серйозні травми, стан деяких потерпілих оцінюється як критичний. Причина виникнення тисняви залишається неясною. За однією з версій, газ розпиляв охоронець клубу, який намагався припинити бійку, що спалахнула на другому поверсі.

«Калашников» — на корті і в барі?

Знаменитий російський конструктор стрілецької зброї Михайло Калашников має намір заробити надбавку до своєї пенсії, повідомляє британська газета «Дейлі телеграф». За її відомостями, «83-річний російський інженер, який твердить, що не отримав ніяких грошей за винахід свого автомата, проданого в кількості 100 млн. штук, забезпечить собі 30% прибутків від використання свого імені німецькою компанією ММІ». Ця фірма в Золінгені займається поліпшенням реклами торговельних марок. За відомостями газети, вона «має намір також запустити коктейль «Калашников» на основі горілки, тенісні ракетки, лосьйон після гоління і навіть джип із його іменем». Сам конструктор, який має вищі радянські нагороди, живе в Іжевську в двокімнатному помешканні. Калашников сконструював свій автомат після поранення німецьким солдатом під час Другої світової війни. Генерал у відставці, винахід якого відповідальний за більшу кількість смертей, аніж атомна бомба, скинена на Хіросіму, нещодавно сказав, що йому б хотілося замість автомата винайти газонокосарку, передає Інтерфакс.

Грузія продовжить мандат російських миротворців у Абхазії

Президент Грузії Едуард Шеварднадзе сказав, що його країна має продовжити мандат російських миротворців у Абхазії, передає РІА «Новости». У своєму щотижневому зверненні, трансльованому по радіо, президент сказав, що якщо не продовжити мандат миротворців, військові спостерігачі ООН залишать регіон, і сутички між грузинами та абхазами можуть поновитися. Представники ООН, так само як і Сполучені Штати, закликали грузинське керівництво продовжити мандат миротворців, який закінчився в грудні. Раніше Едуард Шеварднадзе, якого обурило рішення Росії відновити залізничне сполучення з Абхазією, загрожував не продовжити мандат миротворців.

Ізраїль погодився прийняти ефіопських євреїв

Ізраїльський уряд вирішив впустити до країни 17 тисяч ефіопів єврейського походження з общини фалаша-мора, повідомляє Бі-Бі-Сі. Ця община була іудейською, але в XIX столітті її члени прийняли християнство. Пропозиція про дозвіл фалашам в’їзду до країни була внесена релігійною партією «Шас», представник якої займає посаду міністра внутрішніх справ. Досі за ізраїльськими іміграційними законами фалаша-мора було заборонено селитися в Ізраїлі. Це було викликано, головним чином, тим, що вони не могли переконливо довести своє єврейське походження, що необхідно для отримання дозволу на право проживання в Ізраїлі. Але тепер «Шас» постановила, що фалаша-мора зберегли риси іудаїзму, і що вони перейшли в християнство під страхом смерті. Представники цієї партії переконали уряд в тому, що треба дозволити селитися в Ізраїлі всім представникам цієї общини. Поки невідомо, коли саме прибудуть 17 тисяч ефіопів. Зараз в Ізраїлі вже проживають близько 80 тисяч колишніх громадян Ефіопії. Вони залишаються однією із найбідніших верств ізраїльського суспільства.

В’їзд до центру Лондона став платним

З понеділка в Лондоні набирає чинності новий закон, за яким з усіх водіїв, що в’їжджають до центру міста, буде стягуватися збір у сумi п’ять фунтів (близько восьми доларів США), повідомляє Бі-Бі-Сі. На думку мера Лондона Кена Лівінгстона, це дозволить різко скоротити число автомобілів у центрі британської столиці, де середня швидкість руху становить усього близько 16 кілометрів за годину. Збір буде стягуватися в робочі дні з 7 ранку до 18.30 вечора. По периметру зони розміром у вісім квадратних миль у центрі міста встановлено цифрові відеокамери (в загальній кількості 230 штук), які прочитують номерний знак машини, після чого водію буде приходити рахунок. За в’їзд без оплати з порушника буде стягуватися штраф у сумi 80 фунтів. Сплачувати таку суму будуть не всі: деякі групи — інваліди, служба швидкої допомоги, пожежні, поліція — будуть від сплати звільнені. А люди, які проживають у районах дії податку, отримають значні знижки — до 90%. «Уперше ми робимо серйозну спробу вирішити проблему хронічної перевантаженості центру Лондона. Якщо, як ми сподіваємося, кількість автомобілів скоротиться на 15%, на вулицях центру буде помітно легше пересуватися на машині», — сказав мер.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати