Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Марина Литвиненко versus МВС Британії: 1:0

Експерт: Рішення суду — лише черговий крок у боротьбі вдови Олександра Литвиненка за встановлення винних у вбивстві її чоловіка
13 лютого, 13:35
ФОТО РЕЙТЕР

Високий суд Лондона задовольнив скаргу вдови екс-співробітника ФСБ Росії Олександра Литвиненка Марини на відмову уряду розслідувати роль російських спецслужб у вбивстві її чоловіка. В опублікованій постанові колегія з трьох суддів скасувала рішення міністра внутрішніх справ Терези Мей не проводити державне розслідування причетності РФ до вбивства Литвиненка, назвавши аргументи уряду непереконливими з юридичної та логічної точки зору. Суд дав пані Мей час до п’ятниці вирішити, чи буде вона оскаржувати сьогоднішню ухвалу, або перегляне свою позицію.

Тим часом сама Литвиненко у заяві для преси сказала: «Я задоволена цим рішенням. Ми завжди казали, що аргументи уряду проти повноцінного розслідування ролі Російської держави безглузді. Тепер з цим погодився Високий суд. Я завжди довіряла британському правосуддю, і сьогоднішнє рішення це підтвердило. Я не можу зрозуміти, навіщо британському уряду потрібно прикривати людей в Кремлі, які наказали вбити мого чоловіка». Разом з тим вона закликала Терезу Мей погодитися з рішенням Високого суду і призначити розслідування, яке визначило б відповідальність Росії за вбивство Саші.

«День» звернувся до українського журналіста в Лондоні Богдана ЦЮПИНА і попросив його прокоментувати рішення суду і шанси Марини Литвиненко на перемогу:

— Рішення суду — лише черговий крок у боротьбі вдови Олександра Литвиненка за те, що вона називає «справедливістю», встановленням винних у вбивстві її чоловіка.

Зараз минуло стільки років, що для багатьох людей ця історія вже минулого часу. Але ми маємо справу з сім’єю, близькими Олександра Литвиненка, які хочуть поставити хоч якусь крапку. Для Марини Литвиненко — це досягнення хоча б якоїсь справедливості. Якщо Росія не хоче видавати головного підозрюваного Лугового для суду — для неї це може бути відкрите судове розслідування. Чому влада Британії виступає проти цього? Йдеться про політичний аспект, взаємини з Росією.

Є ще також два важливі моменти: ціна такого розслідування може сягати мільйонів фунтів стерлінгів. Деякі люди вважають, що це питання може бути закрито на цьому етапі. Адже поліція провела розслідування, підозрювані виявлені, Росія відмовляється від екстрадиції — на цьому закінчено.

Упродовж розслідування цієї справи з’явилися ознаки того, що Олександр Литвиненко допомагав британським спецслужбам боротися з російською організованою злочинністю. Він допомагав МІ-6 розслідувати випадки відмивання грошей з Росії на Заході. Це була серйозна і небезпечна робота, за яку, можливо, він і заплатив своїм життям.

Але, попри дуже багато перешкод, справа поступово просувається до того, що право Марини Литвиненко на проведення відкритого судового дізнання визнається. А оскільки йдеться про взаємини між двома країнами, тут також міститься і політичний момент — уряд повинен зважувати, які будуть політичні і міжнародні наслідки того чи іншого кроку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати