Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Може розпочатися терор сталінських масштабів»

Правозахисниця Людмила АЛЕКСЄЄВА — про наслідки закриття антидискримінаційного центру «Меморіал» у Росії
11 квітня, 12:27
ЛЮДМИЛА АЛЕКСЄЄВА

Російський антидискримінаційний центр «Меморіал», який займався боротьбою з ксенофобією та расизмом, під загрозою закриття. Днями суд Санкт-Петербурга скасував апеляцію цієї організації, яка відстоює право не називатися «Іноземним агентом». «Високий суд пояснив нам, що такі вимоги лише допомагають «прозорості» роботи НКО, однак анітрохи не перешкоджають їхній діяльності, — йдеться на сайті АДЦ «Меморіал». — Знехтувані були всі аргументи потерпілих від закону про «агентів» НКО, які намагалися довести, що працювати з таким тавром просто неможливо, адже ніхто не стане співробітничати з «іноземним агентом», не викликатимуть довіри й публікації НКО з таким титулом».

Реєстрації як «іноземного агента» від російських некомерційних організацій вимагає ухвалений в липні 2012 року закон про НКО (в народі — закон «про іноземних агентів»). Документ зобов’язав НКО так реєструватися в разі отримання фінансування з-за кордону.

На рішення суду відразу відреагувало представництво Amnesty International. «Російська влада цілеспрямовано позбавляє суспільство можливості почути будь-який альтернативний погляд і руйнує саму можливість контролю роботи уряду з боку суспільства. Мішенню стає хто завгодно, у кого вистачило сміливості критикувати владу», — зазначається на сайті організації.

Правозахисниця, голова Московської групи «Гельсінкі» Людмила АЛЕКСЄЄВА оцінює рішення суду Петербурга як «тиск на громадянське суспільство в Росії». Однак, додає вона, цьому сприяє і сам закон про НКО. «Його було ухвалено з однією метою — ліквідувати громадянське суспільство в Росії. Це нездійсненне завдання: якщо в країні народилося громадянське суспільство, то воно розвиватиметься. Звичайно, може розпочатися терор сталінських масштабів, чого, я сподіваюся, не станеться в XXI столітті через те, що це неможливо», — зауважила в коментарі «Дню» Людмила Алексєєва.

У самій організації, яка потрапила у немилість влади Санкт-Петербурга, «Дню» підтвердили, що не збираються ставати «агентами». За словами голови АДЦ «Меморіал» Стефанії КУЛАЄВОЇ, вони з колегами «вважають за краще закрити організацію», ніж «стати іноземними агентами».

За словами Стефанії Кулаєвої, в Росії почалася «нова епоха» — в лютому країна «прирекла себе на міжнародну ізоляцію, відверте нехтування всіх норм».

«Ми живемо в епосі авторитаризму, що зміцнюється, і порушень прав людини, що збільшуються. Це все більше нагадує радянські часи, які були до перебудови. Невипадково наш представник на суді сказав: «Те, що на ньому відбувається, більше схоже на суд за 190-ю статтею з кримінального кодексу СРСР (антирадянська пропаганда — Ред.). Нас звинуватили в тому, що ми критикували дії поліції, органів влади. За цю позицію нашу організацію, фактично, довели до юридичного знищення», — підкреслила вона.

Пані Кулаєва також відзначає, що російська влада боїться повторення українського Майдану, тому «було негайно розпочато неймовірні, ірраціональні й агресивні дії щодо України».

«Звичайно, у росіян є надія, що можна обрати свободу і гідне життя, домогтися шанобливого ставлення до себе. Але, на жаль, дуже велика частина росіян знаходиться під впливом телевізійної пропаганди і сприймає  цю інформацію не критично», — додає  вона.

Проте припиняти роботу співробітники АДЦ «Меморіал» не збираються. «Вважаю, що так і українська боротьба за свободу, рішучість — більша сила, ніж фізична», — резюмує Стефанія Кулаєва.

ДОВІДКА «Дня»

АДЦ «Меморіал» було засновано 2007 року, хоча проекти із захисту прав ромів (циганів) організація розвивала і раніше, в іншій НКО, з 2000 року. Основна діяльність центру — боротьба з дискримінацією, ксенофобією, расизмом тощо. «Меморіал» також веде проекти з захисту прав ромів, мігрантів, ЛГБТ, жінок та дітей. На нинішньому етапі організація продовжує розвивати їх і надалі, вже в новому форматі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати