Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

МЗС сподівається,

що човен Рєзвого знайдуть
17 липня, 00:00
Ситуація, що склалася навколо припинення переходу одесита Теодора Рєзвого через Атлантику на весловому човні, продовжує залишатися не до кінця з’ясованою. Учора вперше зробив заяву з цього приводу МЗС України (перехід було перервано ще 10 липня). МЗС, як заявив на брифінгу начальник прес-служби МЗС Маркіян Лубківський, сподівається, що ситуацію навколо майна українського мандрівника Теодора Рєзвого буде врегульовано найближчим часом. Американській стороні направлено звернення, в якому висловлено заклопотаність у зв’язку з ситуацією, що склалася. Наскільки відомо, сам Рєзвой на дії військових моряків США, які зняли його з човна, не скаржиться і лише просить Генконсульство України у Нью-Йорку допомогти у пошуках човна «Україна», що коштує близько $100 тис. У перших повідомленнях йшлося про те, що похід перервав корабель ВМС США, а Рєзвого запідозрили у тероризмі. Цю «версію» запустили російські ЗМІ. Як уже неодноразово було, сповільнена реакція нашого МЗС дала підстави для «сенсацій».

Заслужений майстер спорту України, одесит Теодор Рєзвой вийшов у перехід на весловому човні «Україна» від яхт-клубу «Манхеттен» у Нью-Йорку 2 липня. Десятого липня надійшла інформація про те, що похід було перервано, Рєзвого зняв з борта човна ракетоносець ВМС США «USS.DOYLE», а човен загубився в океані. Дружина Теодора Рєзвого, Людмила, у розмові з «Днем» сказала, що спілкувалася з Теодором напередодні, і все було нормально. «А потім я дізналася, що Теодору стало зле, і він звернувся за допомогою до американської берегової охорони. Це не був сигнал SOS. Американці відповіли, що поруч знаходиться військове судно, яке готове надати допомогу. До Теодора на борт спустився моряк із команди. Теодор показав йому всі документи. Потім човен обшукали всередині і оглянули зовні водолази. Все це пояснювалося антитерористичними заходами. Теодора підняли на борт, щоб надати медичну допомогу і мали намір підіймати човен. Але чомусь цього не зробили. Телефонувати йому також спочатку не дозволяли. Потім, вже на березі чоловікові вручили радіобуї, зняті з човна. Ймовірно моряки з судна просто хотіли зберегти обладнання і, не розбираючись у деталях, зняли що полегше. У результаті човен вартістю майже у 100 тисяч доларів загубився в океані. Але американські берегові служби одразу ж дали сигнал усім судам про зникнення човна. Може, комусь вдасться його знайти. «Я не думаю, що хтось навмисно хотів перервати перехід», — упевнена Людмила. За її словами, Теодор зараз почувається нормально.

Друг і духовний наставник Теодора Рєзвого, один із організаторів проекту, директор Одеського реабілітаційного центру для дітей-інвалідів Борис Литвак оцінив історію як «дику». Човен, за його словами, був чудово оснащений, Теодор витратив багато сил і часу на його обладнання. Востаннє із Рєзвим він спілкувався 9 липня, разом із дружиною Рєзвого Людмилою та його сином Дмитром. Рєзвой не скаржився на здоров’я, стверджує Литвак. «Він взагалі рідко скаржився. Хоч я знаю, що підготовка переходу далася йому нелегко. Можливо, ще тоді почалися проблеми з печінкою. По телефону ж Теодор сказав, що двічі його вже перевертало, але його це сильно не турбує. Просив зателефонувати матері у Лондон, сказати, що все гаразд». Все, що сталося потім, каже Литвак, для нього досі є незрозумілим. Однак він вважає, що «шукати підступів з боку американців не слід». «На човні Теодора було два прапори: український та американський. Він присвятив свій перехід пожежникам, які загинули 11 вересня у Нью-Йорку. В Америці добре знали про підготовлюваний перехід через Атлантику. Хоча можливо, про це не знала команда військового судна, яка знімала Рєзвого. Я все ж таки схильний вважати, що це — непорозуміння», — оптимістично закінчує Литвак.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати