Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На горизонті — нова «газова війна»

23 серпня, 00:00

Неопрем’єр Янукович добивається прихильності Росії і хоче отримати на її газ «знижку за старою дружбою». Під час свого недавнього візиту до Росії новий прем’єр-міністр України досяг небагато: крім теплих слів, ні йому, ні президенту Путіну, господарю саміту ЄврАзЕС, що проходив на узбережжі Чорного моря у Сочі, було нічого сказати один одному.

Напередодні візиту Янукович заявляв, що він спробує отримати знижки на російський газ. Однак результат його переговорів з російським колегою Михайлом Фрадковим і президентом Путіним був набагато скромнішим: до кінця поточного року встановлена ціна в 95 доларів за 1 тис. кубометрів газу не буде піднята; надалі ж ціни на газ буде «формувати ринок». Останнє трохи протверезило українського прем’єра: «Ми сподіваємося, що справа не дійде до істотного підвищення цін».

Очікується, що після вступу на посаду проросійського глави уряду станеться покращення у відносинах між Києвом і Москвою, які дещо охолонули після помаранчевої революції. Однак, як тільки йдеться про газ і гроші, розпалюються пристрасті й між уявними «духовними» братами. А оскільки і Янукович виступає проти участі свого сусіда в місцевій мережі трубопроводів, Києву, ймовірно, доведеться ще більше розщедритися за російський газ.

Під час «газової війни» на початку нинішнього року Москва хотіла підвищити ціну на газ для сусіда з 50 доларів до ціни, «що відповідає вимогам ринку», і становить 230 доларів. Зрештою сторони зійшлися на тимчасовій ціні в 95 доларів.

Навіть у тому випадку, якщо з 2007 року планка буде піднята «лише» до 150 доларів за 1 тис. кубометрів, це обернеться для України великими проблемами. До кінця року нестача газу становитиме 8 млрд. кубометрів, а національний виробник «Нафтогаз» перебуває зараз у «скрутному фінансовому становищі», стверджує віце- прем’єр Андрій Клюєв. Він вважає, що й цієї зими будуть проблеми з постачанням газу: «Стан української енергетичної промисловості викликає побоювання».

Янукович сподівається, що своїм візитом він щонайменше підготував грунт для майбутніх цінових дебатів. Однак незадоволення у свого прозахідного партнера по коаліції, партії «Наша Україна», він викликає не тільки заявою, що російська скоро стане офіційною мовою; як з обуренням зазначає щотижнева газета «Київ Пост», уповільнюючи практично завершені переговори зі вступу України до СОТ, новий глава уряду, ймовірно, свідомо залишає перевагу за Москвою.

Своєю політикою стосовно Росії неопрем’єр нагадує цій газеті «скандального президента» Леоніда Кучму та його курс «і нашим, і вашим». Справа в тому, що цей президент весь час свого перебування при владі намагався лавірувати між Сходом і Заходом, проводячи так звану «багатовекторну політику». «Існує небезпека того, що Україна не буде розвивати свої відносини з Заходом, а заморозить їх, як за часів Кучми».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати