Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Напутнє слово послам

Ширак визначив зовнішні пріоритети Франції
30 серпня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Президент Франції Жак Ширак вважає, що врегулювання конфлікту між Ізраїлем і Ліваном потрібно домагатися за допомогою політичної угоди, в іншому разі може поновитися війна, і «прірва між двома сусідами збільшиться». Про це глава французької держави заявив на щорічній зустрічі з послами Франції. Він попередив, що без всеосяжної угоди на Близькому Сході можуть поновитися військові дії. Ж. Ширак висловив жаль, що Євросоюз не зіграв великої ролi у припиненні військових дій в Лівані. Франція, яка управляла Ліваном з 1920 р. до 1943 р. згідно з мандатом Ліги Націй, усе ще має тісні зв’язки з ліванською владою.

Глава держави оголосив, що французьке керівництво активно працює над скликанням міжнародної конференції з проблем Лівану. Ширак пояснив, що головне завдання конференції — продемонструвати солідарність світової спільноти з ліванським народом і урядом.

Французький президент закликав Ізраїль скасувати повітряну і морську блокаду Лівану, а також закликав до скликання міжнародної конференції, щоб обговорити надання допомоги цій країні. Ж. Ширак назвав викрадення ізраїльських солдат бойовиками «Хізбалли» безвідповідальною провокацією, а дії Ізраїлю у відповідь — надмірною реакцією. Раніше представники французького уряду говорили про «непропорційну» відповідь Ізраїлю.

За словами Ж. Ширака, резолюція Ради безпеки ООН №1701 створює рамки для врегулювання, грунтуючись на безпеці Ізраїлю і поширенні суверенітету ліванського уряду на всю територію країни. У результаті політичний процес має привести до роззброєння бойовиків і вирішення територіальних питань, у тому числі, суперечки навколо «Ферм Шебаа».

Президент Франції звернувся до Ірану і Сирії, щоб вони підтримали мирний процес в регіоні. Ж. Ширак вважає, що Іран повинен відновити довіру міжнародного співтовариства і створити умови для угоди з ядерної програми. «Іран не забезпечить безпеку завдяки розробці таємних програм, а лише шляхом включення в міжнародне співтовариство», — наголосив президент. Він визнав, що Іран — велика країна. «Але ця роль викликає і певні зобов’язання: розвіяти побоювання і працювати на стабільність регіону, як це личить великій відповідальній країні», — вважає Жак Ширак. Він висловив надію, що Тегеран повернеться за стіл переговорів. Французький президент звернувся до Сирії і закликав офіційний Дамаск «відкинути ізоляціоністську позицію» і активно підтримати мир і стабільність у регіоні.

Ж. Ширак говорив і про палестино-ізраїльський конфлікт. За його словами, не можна «приймати статус кво, оскільки в результаті нас чекає ескалація насильства, і ситуація остаточно вийде зпід контролю». Президент закликав ЄС, США, ООН і Росію зайняти активну позицію в урегулюванні конфлікту. «Ізраїль має право на безпеку, але без справедливості безпеку забезпечити неможливо», — заявив він.

Президент Франції не оминув увагою болючу в європейських колах тему розширення НАТО і Європейського Союзу. Зокрема він зазначив, що спроби залучити Північноатлантичний альянс до невійськових місій, тимчасових партнерств, технологічних авантюр, недостатньо підготовленого розширення, здатні лише змінити саме призначення НАТО. На його думку, потрібно зберегти легітимність НАТО як військової організації, що забезпечує колективну безпеку європейських і північноамериканських союзників. Разом iз тим, Ширак висловив надію, що черговий самміт НАТО в Ризі буде успішним і стане новим етапом адаптації Альянсу.

Французький президент вважає, що розширення ЄС, не має вестися так, неначе воно неминуче. «Процес розширення ЄС має контролюватися, повинен бути зрозумілий і прийнятий народами», — наголосив Ж. Ширак. При цьому він зазначив, що «раніше прийняті зобов’язання (в плані розширення ЄС) виконуватимуться».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати