Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Невинна ракета»

Пхеньян демонструє силу?
26 лютого, 00:00

Північна Корея вперше за останні три роки провела льотні випробування своєї ракети, яка впала в Японське море, за різними повідомленнями, в нейтральних або ж у північнокорейських територіальних водах. За даними американської розвідки, це була протикорабельна крилата ракета Silkworm малого радіусу дії. Керівництво сусідніх із КНДР Японії та Південної Кореї закликало населення не панікувати. Державний секретар США Колін Пауелл також виступив із заспокійливою заявою. «Мені здається, це було досить невинне випробування», — сказав він. Росія, яку традиційно вважають однією з найближчих союзниць Пхеньяна, одразу після запуску ракети у вівторок виступила із заявою про те, що в цьому випробуванні немає нічого істотного, це лише військові приготування КНДР до можливої кризи. «Я не думаю, що це якась провокація або дія, що не узгоджується із загальною ситуацією», — сказав в інтерв’ю агентству Рейтер заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Лосюков.

Тим часом запуск північнокорейської ракети спричинив значне зниження котирування на фондових ринках Південної Кореї та Японії. Усі ще пам’ятають про події 1998 року — тоді запущена КНДР далекобійна балістична ракета Taepodong пролетіла над територією Японії, спричинивши кризу у відносинах між двома країнами.

Ракету було запущено в той час, коли в Сеулі готувалися до інавгурації нового президента Південної Кореї Ро Му Хена. Ким Де Джун, який йде зі свого поста, у своїй прощальній промові засудив політику Сполучених Штатів, заявивши, що ключем до вирішення проблеми двох Корей є діалог між КНДР та США. Останнім часом у Південній Кореї зростають антиамериканські настрої, цієї зими відбувалися масові демонстрації протесту проти присутності у країні американських військ. Хоча Ро й дистанціюється від маніфестацій, він часто і переконано говорить про примирення між Північчю і Півднем та про необхідність «переглянути» альянс зі Сполученими Штатами, які, за його оцінкою, не виявляють належної уваги до потреб південнокорейців і обходяться їм дуже дорого. Він обіцяв, що виступатиме проти як економічних санкцій, так і військового нападу на Північну Корею.

Перебуваючи у Сеулі з нагоди інавгурації голови Південної Кореї, держсекретар США Колін Пауелл пообіцяв, що Вашингтон, незважаючи на загострення у відносинах, цього року виділить КНДР до ста тисяч тонн продовольства.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати