Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Новий вимір

В угоді між Україною і ЄС не буде перспективи членства
17 жовтня, 00:00

Відносини між Україною і ЄС можуть набрати нового виміру і бути зафіксованими у новій ширшій угоді про партнерство і співробітництво. Однак поки що без перспективи членства в європейському клубі, який складається із 25 країн, і на черзі до якого стоїть півтора десятка інших країн, включаючи й нашу. У чому полягатиме новий вимір відносин між Києвом і Брюсселем з 2008 року йшлося на польско-німецько-українському круглому столі під назвою «Україна—ЄС: вчора, сьогодні, завтра», організованому польським і німецьким посольствами для представників мас-медіа з України, Німеччини і Польщі.

У розвитку більш тісніших відносин з ЄС Україна покладає велику надію на Німеччину, яка буде головувати в Євросоюзі з початку наступного року. Про це зокрема наголошував Президент України Віктор Ющенко у численних інтерв’ю німецьким засобам інформації, а також під час переговорів зі своїм німецьким колегою Хорстом Келлером у Берліні. Український президент висловив сподівання, що під час головування Німеччина сприятиме укладенню угоди про партнерство і співробітництво, яка включатиме створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС і припускатиме перспективу вступу нашої країни в європейське товариство. Слід нагадати, що строк дії чинної угоди закінчується в 2007 році.

Чи виправдає сподівання України Німеччина, яка вже готується до головування? Світло на це пролив посол Федеративної Республіки Німеччини Райнгард Шеферс. На його думку, для України тема європейської інтеграції — відносини між Брюсселем і Києвом — є однією із значимих. Німецький посол сказав, що наступного року буде дано нову дефініцію цим відносинам і створено нову базу угоди про партнерство і план дій Україна—ЄС, яка визначатиме відносини між Україною і ЄС у 2008 році. Під час головування Німеччини конкретний план полягає в тому, щоб розпочати переговори про загальні рамки відносин між Україною і ЄС.

На даний момент Брюссель уже визначив мандат для комісії, яка вестиме переговори щодо підготовки нової угоди. Проект мандату переговорів складається iз 21 сторінки і є досить фундаментальним документом, зазначив Шеферс. «Я не перебільшую, але результат переговорів буде стосуватися повсякденного життя всіх українців», — сказав він. Однак, застеріг посол, під час переговорів не йтиметься про конкретну перспективу вступу України в ЄС. За його словами, це не пов’язано з Україною, а з тим, що через невдачу із схваленням Конституції і нещодавньою великою хвилею розширення ЄС зацікавлений в досягненні стабільності. Тому зараз не можливе подальше розширення, і українська сторона має з цим змиритися, сказав німецький посол. Водночас він зазначив, що ЄС може запропонувати Києву допомогу з імплементації угоди про партнерство, що в результаті може призвести до нового статусу України. На думку посла, реалізуючи нову розширену угоду, Україна стане зовсім іншою і за цей час також зміниться і ЄС. Адже мова йтиме про зближення України до євроспільноти по всім напрямам. Одним з таких напрямів є створення зони вільної торгівлі, що дасть змогу Україні фактично стати частиною ЄС. В рамках зони вільної торгівлі будуть ухвалені секторальні угоди у різних ділянках, які охоплять співпрацю в практично усіх галузях, починаючи від безпекової і зовнішньої політики до робочого, енергетичного ринку і питань юстиції. За словами посла, Німеччина готова зробити внесок у ширшу угоду і хотіла б допомогти забезпечити інфраструктуру, щоб Україні могла імплементувати нову угоду. Шеферс закликав українську сторону готуватися до переговорів, щоб у 2007 році угода була підготовлена і ухвалена, щоб з 2008 року розпочати її реалізацію.

Торкаючись можливого майбутнього статусу, посол зазначив: якщо нова ширша угода буде імплементована, тоді Україна досягне статусу відносин Швейцарії та ЄС і зможе порушити питання про членство. «Іноді складається враження, що питання членства в ЄС є принциповим питанням для українців, ніж сама імплементація. Якщо реалізувати те, про що ми домовимося — це буде тривалий процес, а не прогулянка на пароплаві», — зазначив Шеферс.

На думку посла, нинішня внутрішня політична ситуація в України не сильно впливає на відносини між Брюсселем і Києвом. Проте, додав він, багато залежатиме від того, яких осіб буде призначено відповідальними за реалізацію укладеної угоди.

Заступник директора департаменту Європейського Союзу в МЗС Микола Балтажи висловив сподівання, що тимчасові труднощі в ЄС не мають завадити євроінтеграційним устремлінням України. За його словами, нова угода Україна—ЄС буде підписана терміном на 10 років. Торкаючись перспектив членства України в ЄС, український дипломат зазначив, що більшість ЄСівских політиків поділяє думку про те, щоб двері ЄС залишалися відчиненими.

Балтажи вважає позитивним сигналом дані опитування, яке проводилось в ЄС і в якому кожен другий німець переконаний, що за 15 років Україна і Туреччина стануть членами європейського співтовариства. Згідно із даними іншого опитування, 72 відсотки європейців вважає, що ЄС може приймати нові країни, але не так швидко розширюватися. Представник МЗС підкреслив готовність України взяти участь у новій європейській стратегії. За його словами, ЄС може розраховувати на нашу країну як передбачуваного партнера — транзитера енергетичних ресурсів і газосховища.

Зрозуміло, що Україна повинна демонструвати свої можливості, щоб бути цікавою для ЄС як перспективний член цього елітного європейського клубу. Однак Києву не слід забувати, що наріжним каменем цього Союзу є європейські цінності: демократія, верховенство права і права людини. Відтак важливо, щоб Україну і надалі вважали країною, яка по-справжньому шанує ці універсальні цінності. Адже саме вони в першу чергу відкривають шлях до Євросоюзу, який не закриває кордонів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати