Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ООН хоче отримати борг від США

18 серпня, 00:00

Нинішнє становище ООН можна охарактеризувати, як «надто ненадійне і небезпечне», виходячи з останніх повідомлень світових ЗМІ. Найбільшим донором і, на жаль, боржником ООН, як і раніше, залишаються Сполучені Штати.

Америка повинна була зробити черговий трансфер під кінець квітня — близько $250 млн.; та після того, як США було виключено з Комісії з прав людини внаслідок нефінансування діяльності структур ООН, республіканці зажадали, щоб виплату було відстрочено. На думку американських законодавців, борг потрібно віддавати лише тоді, коли членство Америки в комісії буде відновлене. А це може відбутися тільки наступного року при черговому голосуванні. Крім того, США виключені також із комітету ООН по боротьбі з поширенням наркотиків з поки невідомих причин, проте від цього ситуація не стає менш прозорою.

ООН розглядає намір Конгресу щодо перегляду питання про виплату боргу із зрозумілою тривогою, позаяк США оплачують, точніше, повинні оплачувати 64% бюджету організації. Неодноразові заяви Джорджа Буша сприяти виплаті боргів Сполучених Штатів так і залишилися не реалізованими. Згідно з минулими рішеннями Конгресу, бюджет ООН повинен був поповнитися $582 млн., пише New York Times, що становить частину боргу. Решта $244 млн. Вашингтон виплатить після того, як США знову увійдуть до складу членів комісії з прав людини ООН. Буш неодноразово скептично відгукувався з приводу оновленого складу Комісії, місце в якій США втратили вперше з моменту її створення 1947 року. Як каже сам президент, йому «складно уявити собі» комісію без такого «бастіону прав людини», як США, зате в яку входить Судан.

Російська газета «Коммерсантъ» наводить слова одного з авторів закону про припинення виплат ООН: «У наших друзів в ООН є вибір: якщо вони хочуть одержувати гроші, то проголосують за повернення представників США в комісію». Адміністрація Буша явно не бажає сваритися з ООН, проте зволікати з виплатою більше не можна, бо на покриття поточних витрат ООН змушена буде вилучати гроші з «миротворчих фондів». Раніше один з конгресменів Палати представників запропонував поправку до закону про погашення боргів ООН через скорочення військової допомоги країнам, які не входять до НАТО, але її так і не було схвалено Конгресом.

За останні два роки 45 держав було позбавлено права голосу в Генеральній Асамблеї у зв’язку із заборгованістю щодо внесків до бюджету Організації. Втішає, що Україна хоч і має великі економічні проблеми, але знаходиться в числі 40 країн, що сплатили кошти до першого терміну. За останніми даними, Україна внесла до бюджету ООН $548 млн., ставши, таким чином, не боржником, а справним платником.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати