Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Партія Шеварднадзе «взяла» парламент

02 листопада, 00:00

Цьогорічна осінь досить врожайна на вибори. Лише за два останні тижні десятки країн обирали своїх глав держав, членів парламентів. Цієї неділі відбулися вибори до законодавчого органу і в Грузії. Перемогу на них отримала (що було цілком прогнозовано) партія влади Грузії «Союз громадян», яку очолює сам президент країни Едуард Шеварднадзе (останнє вже, певна річ, забезпечувало перемогу партії). За попередніми даними, «за» «Союз громадян Грузії» проголосувало близько 47,2 відсотка виборців. Другою стала опозиційна партія, головний суперник «Союзу громадян» — «Відродження Грузії». Значні шанси подолати семивідсотковий бар'єр мають Лейбористська партія, блок «Національно-демократичний альянс — Третій шлях» і блок «Промисловість урятує Грузію». За повідомленнями зарубіжних мас-медіа, загалом активність електорату в Грузії була досить висока: проголосувало на виборах понад 60%.

Фактична перемога «Союзу громадян» дуже засмутила опозиціонерів, і закономірно, що одразу після закінчення виборів із боку партії «Відродження» полетіли блискавки звинувачень на адресу Едуарда Шеварднадзе. «Ми маємо інформацію, що грузинське керівництво фальсифікуватиме результати виборів, як воно це робить завжди», — заявив журналістам лідер цієї партії. Центральний виборчий комітет Грузії повідомив, що станом на вчорашній день вони одержали п'ятдесят скарг. Хоча, за словами грузинського голови ЦВК Джумбера Ломанідзе, вибори відбулися без якихось ексцесів, і ті скарги, що надійшли від виборців, суттєво не вплинуть на результати виборів. Найбільше запитань у спостерігачів за голосуванням викликав той факт, що кількість бюлетенів на виборчих дільницях у десятки разів перевищувала кількість самих виборців — між іншим, дуже знайома «технологія» і нашим виборцям.

Після закінчення виборів державне грузинське телебачення не змогло втриматися, щоб не кинути камінь у бік грузинської опозиції. У повідомленні новин мовилося, що партія «Відродження» намагалася скористатись допомогою хакерів і «перекачати» частину голосів «Союзу громадян». Довести цю інформацію, власне, як і спростувати, поки що не вдалося. Невідомо, чи хтось візьметься за її доведення. Можна припустити, що в ході такого слідства велика ймовірність того, що випливуть на-гора факти, небажані керівництву країни.

Спостерігати за ходом виборів до Грузії прибуло 150 спостерігачів з ОБСЄ. Ця кількість досить велика, особливо якщо врахувати, що виборців у країні всього 2,9 мільйона. Довіра європейців до грузинської влади досить низька... Чого не скажеш про грузинський народ. Численні аналітики гадали, що зневірений народ таки проголосує проти прихильників Шеварднадзе. Проте ці прогнози не справдилися. Скоріше за все через те, що президент Грузії зумів ефективно використати період передвиборної кампанії. Керівник країни неодноразово заявляв, що змінить свою економічну політику на 180 градусів. Додало голосів «Союзу громадян» і те, що адміністрація президента, не криючись, більше хилиться до Заходу. Очевидно, збільшила рейтинги Шеварднадзе і заява про бажання вступити до НАТО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати