Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пастка власного приготування

США мають довести, що Ірак нікому не загрожує
19 квітня, 00:00

Ганс Блікс, керівник групи інспекторів ООН, які перевіряли Ірак на наявність зброї масового знищення, повідомив, що міжнародні експерти можуть повернутися до країни через два тижні. Проти цього виступають Сполучені Штати, наголошуючи, що самі впораються з пошуками такого роду озброєння в Іраку.

США та Британії зараз вкрай важливо довести, що антиіракська кампанія була небезпідставною. Принаймні в такому разі командування коаліції було б позбавлене необхідності шукати інше правове пояснення воєнній поведінці Вашингтона. Хоч, як твердять аналітики, в арсеналі американської адміністрації роз’яснення готові вже зараз. Проти критики Сполучені Штати можуть цілком висунути аргумент, що операція була покликана ліквідувати передовсім режим, здатний виготовляти зброю масового знищення, а тому, мовляв, Ірак становив загрозу світовій безпеці. Слабке місце такого кроку — посилення недовіри до заяв американського керівництва. Вашингтону буде вже не так просто переконати світ, нібито КНДР та Іран загрожують розвитком своїх ядерних програм, нібито Сирія має у розпорядженні хімічну зброю. Навпаки, виявлення небезпечних технологій в Іраку могло б спростити американцям мотивацію антиіракських дій. В Умм-Касрі наразі працює американо-британська група із 80 осіб, яка переглядає стоси документів, сподіваючись знайти бодай якусь ознаку наявності в Іраку забороненої резолюціями зброї.

Паралельно США намагаються вирішити питання санкцій проти Іраку. Логічно, що з поваленням режиму Хусейна постає питання про скасування ембарго, запровадженого 1990 року, коли Багдад окупував сусідній Кувейт. Однак таку логічність не поділяють чимало інших держав. Так, міністр закордонних справ Росії Ігор Іванов наголосив, що подібне рішення не може прийматися «автоматично», а тільки «на основі процедур Ради Безпеки ООН». На тому ж наголошують і представники ООН, підкреслюючи, що спершу треба довести дотримання Іраком усіх попередніх резолюцій. Зокрема — світ повинен переконатися у відсутності зброї масового знищення в країні. Сполучені Штати, таким чином, потрапили в пастку, яку самі ж приготували. Тепер Вашингтон повинен не тільки знайти зброю в Іраку (аби виправдати війну), але й знищити її (щоб ліквідувати санкції). Або ж просто визнати, що нічим і нікому Багдад не загрожує. Для США важливо вирішити це питання у якомога стисліші терміни, в іншому випадку для американців може виявитися проблематичною відбудова Іраку. Через існування ембарго всім американським компаніям доведеться співпрацювати з Багдадом через ООН, саме Організація контролюватиме фінансові потоки в країні. Зважаючи, що Білий дім виступає проти надання ООН провідної ролі у повоєнній відбудові Іраку, можна припустити, що США докладатимуть усіх зусиль для якнайшвидшого скасування санкцій. Особливих перешкод на цьому шляху насправді не мало б виникнути. Тим більше, і Росія, і Франція давно наполягали на перегляді режиму санкцій проти Іраку. Єдиним бар’єром може стати справа принципу. При бажанні члени РБ ООН можуть загальмувати процедуру, аби помститися за ігнорування їхніх позицій у передвоєнний період. Але чи виникне таке бажання? Тим більше, що держави, які ще місяць тому стояли в опозиції до воєнного розвитку подій, зараз активно намагаються примиритися з американською адміністрацією. Зокрема, таких намірів не приховує Берлін.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати