Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Поліція виступає проти Шрьодера

23 жовтня, 00:00

Близько 60 000 працівників державних служб, зокрема поліцейські, залізничники, вчителі, вийшли цього тижня на демонстрацію протесту в районі Берліна, де розмістився уряд. Демонстранти з усіх куточків ФРН критикували заплановане «заморожування» їхніх зарплат. У «пакеті заощаджень», який хоче пробити в парламенті урядова коаліція соціал-демократів та «зелених» і який має зекономити 30 мільярдів марок, ідеться про підвищення зарплат і пенсій на найближчі два роки відповідно до рівня інфляції, а не згідно з результатами тарифних переговорів, як це робилося досі.

Справа в тому, що кожного року профспілки і роботодавці в усіх галузях господарства та на державній службі ведуть затяжні бої стосовно підвищення зарплати. І щороку профспілкам удається добиватися підвищення платні на 2 — 4 відсотки. Держава, з її законодавчими можливостями, не втручається в переговори. Це називається тарифною автономією і є прерогативою тих, хто платить, і тих, хто заробляє. Нині ж держава хоче активно вплинути на переговорний процес і хоче підняти зарплати та пенсії, але 2000 року — лише на 0,7%, а 2001 року — на 1,6%. Саме це й викликало обурення демонстрантів.

Іще одна тема — вирівнювання зарплат державних службовців на сході і заході країни. Досі за одну й ту ж саму роботу вони одержують різну — близько 15% — зарплату лише тому, що живуть у різних землях. Найсмішніший приклад — Берлін. Тут машиністи електричок «східних» і «західних» депо одержують різні зарплати, хоча водять вони свої потяги через усе місто. Те ж стосується і поліції.

Профспілка вважає, що втручання держави в тарифну політику лише почалося з державних службовців, а згодом може перекинутися й на інші сектори. Це може зруйнувати демократичні підвалини в країні та порушити соціальний спокій, вважають демонстранти.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати