Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Преса: Як же нам нарешті вгамувати Кремль?

Світові ЗМІ про референдум у Криму й необхідність рішучої реакції Заходу щодо дій Росії
19 березня, 12:25
ФОТО РЕЙТЕР

Якщо результат референдуму влаштує проросійську більшість у Криму, це зовсім не означає, що весь світ повинен визнавати його результати легітимними, — пише британська Daily Telegraph. Більше того, якщо пригадати, то подібні територіальні захоплення стали приводом для двох світових воєн, а пізніше — для повалення режимів Саддама Хусейна та Слободана Мілошевича, наголошується в матеріалі.

На думку газети, світовій спільноті необхідно терміново виробити стратегію посилення міжнародної ізоляції Росії. Перший крок уже зроблено — це санкції щодо найближчого оточення Путіна. Але цього замало. Потрібно бити в найболючіше місце, а для Росії це енергоносії.

Для цього, вважає газета, не обов’язково вже завтра перекривати трубопроводи, необхідно лише поступово переключатися на інших постачальників, знижуючи свою залежність від Росії. На думку видання, час покласти край сміхотворній політиці «перезавантаження», запропонованого американцями.

Замість цього США та їхні союзники повинні створити в Центральній Європі ефективний ракетний щит у разі нападу з боку держави-ізгоя, бо, як вважає газета, своїми діями в Криму Росія продемонструвала, що вже перетворилася на таку державу.

НАТО слід підняти ставки і замість того, щоб заспокоювати Кремль, що жодного військового втручання не буде, навпаки, загрожувати таким втручанням. Лише такі скоординовані зусилля для ізоляції й нейтралізації Росії зможуть стримати Путіна від подальшої загарбницької політики.

КРИМ НЕ ВАРТИЙ ПОЧАТКУ НОВОЇ ХОЛОДНОЇ ВІЙНИ

Французька газета «Ліберасьйон» зазначає, що політичний і військовий путчі в Криму організовані руками Москви і створюють небезпечний прецедент, який не має аналогів з часів Другої світової війни; все це загрожує дестабілізувати обстановку в Європі. Перемога Путіна, на думку видання,  знаменує поразку Європи, нездатної протистояти українській кризі. Україна сьогодні, як і раніше, залишається роздробленою, що стосується санкцій, то вони, — вважає автор замітки, — матимуть обмежений вплив.

Газета «Фігаро» пише, що кримський сценарій Росії було вже обкатано на Абхазії та Південній Осетії. Зараз дуже важливо, щоб США та Європа показали Володимирові Путіну, що не дадуть себе ошукати, інакше Путін одним Кримом не обмежиться, застерігає видання.

Газета також ставить питання, чи можна жорсткими санкціями досягти того, чого не досягли дипломатичним шляхом — закликати до обережності й компромісу тих, хто все це затіяв? Адже, дивлячись уперед, навіть Володимир Путін має розуміти, що Крим не вартий початку нової холодної війни.

МОВЧКИ ПОГОДЖУВАТИСЯ З РОСІЄЮ — ГРУБА НЕОБЕРЕЖНІСТЬ

Про необхідність жорсткіших санкцій для Росії пише і «Німецька хвиля». Мовчки погоджуватися з діями Росії, які суперечать міжнародному праву, було б грубою необережністю, говориться в матеріалі. У разі, якщо Захід вдасться до послідовного курсу на міжнародну ізоляцію Росії, це справить вплив на Москву. «НВ» також зазначає, що російська економіка вже перебуває у стадії стагнації. Знецінення рубля вже зараз скорочує споживання, а з ним — і добробут росіян. А скорочення обсягів торгівлі Європи з Росією і без того неминуче. Обмеження експорту енергоносіїв означало б для Росії відстрочене самогубство, так само як і заявлений продаж російських валютних запасів, говориться в матеріалі.

ВІДГОМІН СТАЛІНСЬКИХ ПОЛІТТЕХНОЛОГІЙ

Financial Times пише, що «результат референдуму — це скоріше відгомін сталінських політтехнологій, ніж застосування демократичних принципів». Агресивне перекроювання українських кордонів стало викликом законам, за якими Європа жила після закінчення холодної війни.

Видання також зазначає, що офіційно визнавши незалежність Криму і включення його до складу Росії, Путін може продовжити експансію і висунення військ до східних областей України під приводом захисту російськомовного населення. Хтозна, мабуть, Путін вважає, що коли Україна не хоче бути союзником Росії, то їй взагалі немає місця на мапі світу...

Західні держави зобов’язані враховувати і такий ризик і бути готові до дій у відповідь. Зокрема, необхідно виробити пакет додаткових, ще жорсткіших санкцій.

Звичайно, визнає Financial Times, враховуючи залежність Європи від російських енергоносіїв, зробити це буде нелегко, але тут уже доводиться вибирати між комерційним інтересом і міжнародною довірою.

«Президент Путін наочно продемонстрував, що, переслідуючи свої інтереси в  Україні, він не зупиниться ні перед чим. Тепер настала черга США та ЄС показати кремлівському лідерові, чого варта його агресія», — говориться в матеріалі FT.

За матеріалами Бі-Бі-Сі, «Німецької хвилі» та Міжнародного французького радіо

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати