Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про нас

12 червня, 00:00

«Дата конференції ( «Білорусь, Росія і Україна — досвід і проблеми інтеграції». — Ред. ) протягом трьох останніх місяців неодноразово мінялася. Але буквально цими днями господарі конференції поміняли місце її проведення. Спочатку передбачалось, що парламентарії зустрінуться в Чернігові. Була в цьому певна логіка: ця область межує з Гомельською і Брянською областями — хіба не «полігон» для інтеграційних ініціатив! Проте неважко припустити, що стоїть за такими географічними змінами. Гадаємо, що це не що інше, як майбутні президентські вибори в Україні. Спікер Верховної Ради О.Ткаченко — а з його ініціативи і проводиться конференція — один із головних фігурантів виборчого марафону і серйозний претендент на пост глави української держави. Ясно, що такий досвідчений і далекоглядний політик не може не використати з користю для себе благодатну зараз інтеграційну тему. І в цьому значенні проведення конференції у Києві має більше переваг, ніж у Чернігові...»

«Советская Белоруссия», 10 червня

«Найрадикальніші татари вимагають, щоб Крим було перетворено на Татарську автономну республіку. Цього не буде... Наш прогноз: татари, помічаючи, що вони домагаються реакції офіційної влади тільки після застосування тактики громадської непокори, можуть перейти до насильства — якщо їхні вимоги не буде задоволено. Оскільки на карту поставлено землю і власність, це займе багато часу».

«Форін Ріпорт», 10 червня

«77-річний мешканець містечка Сент-Катарінс отримав канадське громадянство, приховавши факт співробітництва з нацистами, яке полягало в скоєнні воєнних злочинів і звірств, постановив суддя Федерального суду. Суддя Аллен Латфай цього тижня в Оттаві постановив, що Сергій Кислюк співпрацював з німецькими властями з 1941 по 1943 рік, здійснюючи злочини й звірства проти цивільного населення в Україні. На слуханнях, що проходили торік у Торонто, Оттаві й Україні, двома ключовими пунктами свідчень були докази того, що Кислюк був причетний до вбивства жінки єврейської національності та побиття єврейського чоловіка. Суд визнав доведеним, що він був членом української допоміжної поліції в Турійському районі. Уродженець України Кислюк визнав, що служив у поліції, але засвідчив: його обов'язки обмежувались розслідуванням дрібних крадіжок та домашніх сварок... У розмові з газетою «Торонто Стар» він сказав, що КДБ «підкупило свідків» у його справі. Він звинуватив Совєти в страті його бабусі й дідуся, двох дядьків і батька. «Тепер вони намагаються піймати мене в Канаді», — зазначив він. Його адвокат Орест Рудзик сказав, що після закінчення служби в поліції Кислюк вступив до української націоналістичної підпільної організації, яка боролася з нацистами й Совєтами. Він зазначив, що його клієнт набув ворогів у Совєтах. Рудзик також повідомив, що свідки в Україні, які давали свідчення проти Кислюка, мали під час повоєнних судів у СРСР розмову з КДБ. Але королівський радник Грем Рейнолдс сказав, що на свідчення КДБ не покладалися... Висновки судді буде відіслано до міністра у справах громадянства й імміграції, який потім надасть рекомендацію федеральному кабінету. Він вирішуватиме, чи позбавити Кислюка громадянства».

«Торонто Стар», 9 червня

«Дедалі активніша діяльність української мафії, яку називають «Синдикатом», та перші ознаки її контактів з колишньою правлячою елітою Словаччини спонукають словацькі власті знову розглянути питання про запровадження візового режиму для України, повідомив міністр внутрішніх справ Ладіслав Піттнер. Експертам МЗС і МВС доручено розглянути альтернативні варіанти, додав він. Останніми днями Словаччина зробила жорсткішими умови в'їзду до неї українців і росіян. Члени «Синдикату» приїжджають до Словаччини завдяки дозволу на 30-денне перебування, який видають туристичні агенції, а також головним чином завдяки фальшивим документам, зазначив Піттнер. 20 травня поліція виявила членів українського «Синдикату» та знайшла в «Мерседесі» три надзвичайно важливі документи. Разом зі списком компаній, які приватизуються зараз через Національний фонд майна... ці документи включали також список прибуткових фірм, визначених для приватизації. Насамперед, там був написаний кирилицею перелік видатних людей, серед яких — колишній прем'єр Владімір Мечіар, колишній міністр сільського господарства Петер Бацо, його зять, співак, що є членом Руху за демократичну Словаччину, й інші... Словацька поліція має докази присутності членів «Синдикату» в деяких словацьких компаніях, про їхні контакти з колишньою Словацькою інформаційною службою та покидьками суспільства, з якими вони співпрацюють у сферах торгівлі наркотиками, викрадення машин, контрабанди стратегічних матеріалів, включаючи ядерні, хоча після недавнього вжиття заходів активність мафії було зменшено».

«Чех Ньюс Едженсі», 7 червня

Переклад Наталі ВІКУЛІНОЇ, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати