Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про що говорить вибiр Шредера

Екс-канцлер Німеччини працюватиме на «Газпром»
13 грудня, 00:00
ПРЕЗИДЕНТ РОСІЇ ВОЛОДИМИР ПУТІН ПІДПИСАВ УГОДУ ПРО ПІВНІЧНО-ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ГАЗОПРОВІД ІЗ НІМЕЦЬКИМ КАНЦЛЕРОМ ГЕРХАРДОМ ШРЕДЕРОМ У ВЕРЕСНІ ЦЬОГО РОКУ / ФОТО РЕЙТЕР

Підтвердилися чутки про те, що Герхард Шредер перейде на роботу в газове господарство. Це рішення викликало критику з боку німецької опозиції.

Напередодні стало відомо, що Шредер, який програв на вересневих виборах лідеру християнських демократів Ангелі Меркель, очолить комітет акціонерів компанії-оператора Північноєвропейського газопроводу (ПЄГ), по якому «блакитне паливо» потече з Росії в Західну Європу. Привид російського газопроводу знову маячить за спиною Шредера. Ще в ті часи, коли він був канцлером, операцію з прокладання труби ганили Польща, Україна та держави Балтії. Їх засмутила та обставина, що договір було укладено без консультацій із ними, повідомляє Бі-Бі-Сі. Угоду про будівництво газопроводу було підписано в останні дні перебування Шредера на посаді глави уряду Німеччини.

Тепер під питанням моральний вигляд самого екс-канцлера, який обійняв посаду голови комітету акціонерів Північноєвропейської газопровідної компанії. У чистоті помислів Шредера засумнівалися його колишні партнери по коаліції — «зелені» та його товариші по партії — соціал-демократи. Опозиційні вільні демократи публічно запитують: чи не вручив російський лідер Володимир Путін своєму німецькому другові ласий приварок? Міжнародна організація Transparency International, що займається вивченням корупції в глобальному масштабі, також висловила заклопотаність у зв’язку з новим призначенням Шредера. Робота в газовому секторі — це вже друга сфера зайнятості колишнього канцлера Німеччини. Раніше він став консультантом швейцарського видавничого дому «Рінгір».

Зарплата Герхарда Шредера на посаді голови комітету акціонерів North European Gas Pipeline Company SA (NEGPС, округ Цуг, Швейцарія) становить близько 1,5 млн. євро на рік, повідомляє Bloomberg із посиланням на газету Euro am Sonntag. Згідно з даними звітності «Газпрому», за підсумками 2004 року середній розмір річного доходу члена правління газової монополії склав близько $820 тис. У «Газпромі» не коментують цю інформацію. Акціонерами ПЄГ є на сьогодні «Газпром» (51%), та його німецькі партнери BASF і E.ON (по 24,5%). Президент, головний координатор групи Dresdner Bank у Росії Маттіас Варніг займе посаду головного виконавчого директора цієї компанії. Минулої п’ятниці відбулася церемонія офіційного старту будівництва ПЄГ поблизу компресорної станції «Бабаєвська» в 150 км від Череповця. «Газпром» збирається завершити будівництво першої нитки ПЄГ до липня 2010 року, а вивести обидві нитки газопроводу на проектну потужність у 55 млрд. куб. метрів планується в 2013 році.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати