Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що означає бути європейцем?

13 грудня, 00:00

Якщо хтось думає, що Європейський Союз є чисто економічною спільнотою, то він помиляється. Зрозуміло, що європейський внутрішній ринок є надзвичайно важливим, але європейські громадяни також є важливими! Європейські лідери не забувають про людей, для яких будується Європа.

Бути європейцем означає, перш за все, наявність подвійного громадянства: країни походження і Європейської спільноти. Певним чином друге громадянство є навіть більш вигідним ніж перше. Що ж тоді дає європейське громадянство? Серед всього іншого, свободу пересування й проживання, право голосувати й висувати свою кандидатуру на місцевих і загальноєвропейських виборах в будь-якій країні ЄС, право на захист дипломатичними чи консульськими службами інших країн-членів ЄС під час перебування в країні, яка не входить до ЄС, право подавати петицію до Європейського парламенту і звертатися до Європейського омбудсмена. І не в останню чергу ЄС гарантує деякі такі основні права, як право на свободу слова і думки, а також рівності перед законом.

Цього тижня в Страсбурзі було оголошено про Європейську хартію фундаментальних прав і, на щастя, з початком ратифікаційного процесу цей документ стане зобов’язуючим як складова частина Реформаторської угоди. Хоча подія в Страсбурзі є лише символічною, вона знаменує важливу віху в європейській інтеграції.

Проривне значення Хартії полягає в тому, що це перший документ, у якому в чіткій і точній формі зібрана всеохоплююча низка фундаментальних прав, починаючи від особистих і цивільних до соціально-економічних і політичних. А важливіше те, що ці права будуть гарантовані всією юридичною системою ЄС.

Хартія складається із шести розділів: гідність, свобода, рівність, солідарність, права громадянина і правосуддя. Згідно з Хартією, європейським громадянам гарантована свобода думки, совісті й віросповідання; свобода висловлення і доступу до інформації; свобода зібрань і асоціацій. У статті 21 чітко сказано, що «будь-яка дискримінація, що ґрунтується на будь- якій основі, будь-то: стать, раса, колір шкіри, етнічне і соціальне походження, генетичні особливості, мова, релігія чи віра, політичні чи інші погляди, приналежність до національних меншин, власність, народження, непрацездатність, вік чи сексуальна орієнтація, — має бути заборонена». Оскільки ЄС об’єднаний у своїй різноманітності, він «повинен шанувати культурну, релігійну і мовну різноманітність».

Справжньою новинкою Хартії є пакет соціальних прав. Європейському громадянину серед всього іншого гарантується захист у випадку несправедливого звільнення. Як частина європейських фундаментальних прав гарантуються справедливі умови праці, соціальний захист і соціальна допомога.

Чи можна з цього зробити якийсь висновок для України? Прагнення України приєднатися до ЄС має фокусуватися не лише на вигодах доступу до європейського внутрішнього ринку, але й на захисті прав, які ЄС може принести українським громадянам.

На завершення я лише можу висловити жаль, що новий польський уряд не підписався під цією Хартією. На жаль, він поступився польським антиєвропейським силам, легко відмовившись від прав польських громадян. Я сподіваюся, що наші українські друзі зроблять правильний висновок і будуть вчитися на наших помилках.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати