Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Список Баучера» зріс до тридцяти країн-коаліціонерів

30 липня, 00:00

«Нам уже відомо про тридцять країн, які підтвердили свою участь у стабілізаційних силах в Іраку», заявив, як повідомили провідні західні інформаційні агентства, речник Держдепартаменту США Річард Баучер. У «списку Баучера» — Азербайджан, Албанія, Болгарія, Велика Британія, Гондурас, Грузія, Данія, Домініканська Республіка, Естонія, Іспанія, Італія, Казахстан, Латвія, Литва, Македонія, Монголія, Нідерланди, Нікарагуа, Норвегія, Філіппіни, Південна Корея, Польща, Португалія, Румунія, Сальвадор, Словаччина, Угорщина, Україна, Чехія, Японія. Баучер також нагадав, що Росія, Німечина, Франція, Індія відмовилися надсилати свої війська до Іраку без спеціальної резолюції Ради Безпеки ООН. За словами представника Держдепартаменту, переговори щодо того, чи підключати до цього процесу ООН і в якій формі, продовжуються. Між тим у російській пресі можна зустріти коментарі, суть яких у тому, що завдяки своїй «іракській» політиці Росія завдала собі шкоди, втративши як уже підписані контракти в Іраку, так і нові можливості. Польща, до речі, чесно визнала, що мотивацією її підтримки дій Сполучених Штатів була можливість отримати доступ до нафти. У пресі багатьох країн з’явилися, між іншим, і натяки на активність в Іраку ізраїльських компаній. Щодо українських іракських шансів, то жодних повідомлень про розвиток ситуації не робилося, однак українські представники в останні місяці запрошуються на конференції, на яких і йдеться про повоєнне відновлення Іраку.

Між тим український контингент — техніка п’ятої окремої механізованої бригади ЗСУ — вже направляється до місця несення «стабілізаційної» служби. Прибуття порому з технікою до Кувейту очікується 8 серпня. Сьомого серпня має розпочатися транспортування особового складу бригади. Українська бригада налічуватиме до 1800 військових і за численністю поступатиметься лише польській бригаді багатонаціональної бригади «Південь- Центр». Українці, як очікується, замінять американський батальйон морської піхоти у провінції Васит. Заступник командуючого військами Північного оперативного командування Анатолій Собора стане, як повідомляється, заступником командира дивізії «Південь-Центр» поляка Тишкевича. Ще одним його заступником буде іспанець.

Поки триває транспортування стабілізаційних військ до Іраку, триває й полювання на невловимого Саддама Хусейна. Як заявив заступник держсекретаря США Річард Армітідж, американські війська спізнилися на кілька годин, щоб заарештувати Саддама. Вдалося, однак, взяти трьох його наближених.

Невдовзі буде, очевидно, відомо, з ким саме в Багдаді потрібно буде вести переговори про дипломатичні відносини і про можливу участь у так званій другій фазі відбудови Іраку, коли замовлення розміщатимуть не американські компанії, як зараз, а іракський уряд. Повідомляється, що тимчасова правляча рада Іраку обіцяє протягом одного-двох днів усунути розбіжності в поглядах і призначити свого голову, а також кабінету міністрів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати