Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

США доведеться стримувати запал Шарона

24 вересня, 00:00

Увечері у неділю ізраїльські танки і бульдозери припинили знос будівель у комплексі будівель в Рамалласі, де розташовані резиденція Арафата та владні органи Палестинської автономії. За великим рахунком, зносити вже нема чого — від комплексу залишився лише один будинок, в якому і знаходиться оточений палестинський лідер. Однак армія Ізраїлю заявляє, що облога триватиме, поки з будівлі не вийдуть керівники палестинських спецслужб, яких Ізраїль звинувачує у причетності до терактів бомбістів-самовбивць. Завданий раніше ракетний удар ізраїльських військ по резиденції Ясіра Арафата в Рамалласі з метою ізоляції палестинського лідера, викликав неабияку тривогу у Білому домі. Ясір Арафат зв’язувався з кількома світовими лідерами і просив здійснити терміновий політичний і дипломатичний тиск на Ізраїль.

Представник адміністрації президента Джорджа Буша засудив ракетні атаки Ізраїлю, однак при цьому він дав зрозуміти, що в Білому домі «враховують» давнє прагнення ізраїльської влади привести до влади в Автономії нове керівництво і зробити все можливе, щоб вплив Ясіра Арафата було зведено до мінімуму. Крайню стурбованість у Вашингтоні викликала і заява прем’єр-міністра Ізраїлю про те, що його країна завдасть негайно удар по Іраку, якщо її атакує Багдад.

Подібний розвиток подій може завдати болючого удару по майбутній антиіракській кампанії США — у разі втягування в неї Ізраїлю не тільки Ірак, але й деякі інші мусульманські країни можуть атакувати як Ізраїль, так і американські війська, розташовані в регіоні. Тим більше, що не минуло і тижня з часу заяви Шарона про можливу атаку Ізраїлю на Ліван через суперечку про розділ водних ресурсів. Схоже, що цього разу «жорстка лінія» Шарона і притаманна йому різкість заяв може зашкодити як власне Ізраїлю, так і США.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати