Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

США і ЄС вважають Україну «найважливішою країною»

І тому виділяють $5 млн. на розвиток громадянського суспільства в нашій країні
23 грудня, 00:00

Посол США в Україні Стівен Пайфер підкреслив, що Україна стала першою країною, де здійснюється така програма, позаяк після численних консультацій Євросоюз і США дійшли висновку, що Україна є «найважливішою» для них країною.

Програма складається з чотирьох основних розділів. Майже половину коштів ($2,2 млн.) буде спрямовано на підтримку демократичних інституцій, зокрема на організацію поїздок народних депутатів до США та Євросоюзу й стажування державних службовців у цих країнах.

Проект підтримки освіти ($1,3 млн.) сприятиме розвиткові громадянської освіти в середніх школах. Кошти підуть на розробку програми, навчання вчителів.

$700 тисяч буде розподілено у вигляді грантів між неурядовими організаціями, а ще $600 тис. буде виділено на розв’язання питань відкритості суспільства шляхом зміцнення здатності громадян і організацій впливати на дії державних службовців.

Посол Великої Британії Рой Рів зауважив, що «ми лише пропонуємо Україні скористатися нашим досвідом, і тільки ви будете вирішувати, що в ньому для України корисно, а що — ні».

«Найцікавішим моментом у цій програмі, є те, що вона — спільна — США та ЄС координують свої зусилля в допомозі Україні, — сказав «Дневі» директор Центру досліджень національної безпеки при Києво-Могилянській академії професор Олексій Гарань. — Той факт, що Захід вкладає гроші в становлення громадянського суспільства в Україні, свідчить і про його увагу до нашої країни й про розуміння того, що для стабільного розвитку ми потребуємо громадянського суспільства. Водночас не слід переоцінювати значення західної допомоги. Основними є внутрішні зусилля. Зараз після кризи в Росії для України склалася унікальна можливість показати, що на відміну від Москви, Київ може бути стабільним партнером, що просувається в напрямкові до демократії. Однак я побоююся, що нинішня влада цим не зможе скористатися, оскільки напередодні президентських виборів всі її помисли націлені на боротьбу за владу, а не на здійснення реальних реформ».

№246 22.12.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати