Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У комуністів своє уявлення про злагоду

11 лютого, 00:00

Як відомо, ініціатива підписання такого документа належить самому Примакову. Однак запропонований ним проект був дещо змінений під час обговорення на засіданні Ради безпеки. Серед пропозицій, які залишилися в документі, — гарантії, які президент і думці дають уряду та мораторій на конституційні зміни.

Однак ще до зустрічі Примакова з думцями стало зрозуміло, що проект угоди про політичну злагоду став ще одним приводом для нових негараздів між владою та опозицією. Проти підписання такого документа — з різних причин, зрозуміло, — виступили фракції комуністів та «Яблуко», підтримали його прихильники Володимира Жириновського з ЛДПР та Віктора Черномирдіна з НДР.

Комуністи взагалі намагаються нав’язати суспільству власні правила поведінки. Геннадій Зюганов сказав журналістам, що його партія не збирається «грати в ігри з президентом». Комуністи пропонують власний план політичної стабілізації, який передбачає передусім відставку президента та конституційні реформи. Сенс цих реформ зрозумілий — Зюганов із товаришами, слушно побоюючись, що на загальнонародних виборах комуністичний кандидат не переможе, пропонує проводити вибори президента... в парламенті. Водночас Зюганов пропонує скасувати прямі вибори регіональних лідерів: в оновленій за комуністичними рецептами Росії губернатори мають призначатися президентом. Так що, як бачимо, знайома схема ЦК КПРС знову має стати сутністю політичного життя сусідньої країни.

Очевидно, що президент Єльцин навряд чи погодиться з планом стабілізації, згідно з яким він має залишити Кремль. Очевидно також, що й комуністи на це не розраховують. Однак вони — як і представники уряду — пам’ятають про початок передвиборної кампанії в Росії. Ця кампанія, до речі, сьогодні дуже серйозно залежить від ставлення регіональних лідерів до тієї чи іншої політичної сили. Зюганов своїми пропозиціями дає, таким чином, губернаторам гарантії стабільності: представник «партії трудящих», якщо опиниться на чолі держави, швидко звільнить вас, шановні товариші губернатори, від відповідальності перед цими трудящими. Все буде, як у старі добрі часи...

Москва

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати